POWELL: ODLUKA DA SE NAPADNE IRAK BILA JE ISPRAVNA

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je u utorak da je odluka o napadu na Irak bila ispravna jer je Sadam Husein imao namjere i posjedovao mogućnosti za proizvodnju oružja za masovno uništavanje.

"Mislim da je jasno da je to bio režim s namjerom i mogućnostima za proizvodnju takvog oružja. To je bio rizik koji nismo mogli prihvatiti. U tome su predsjednik George W. Bush i ostali članovi administracije bili suglasni", rekao je Powell novinarima nakon sastanka s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom.

Administracija predsjednika Busha opravdala je napad na Irak postojanjem oružja za masovno uništavanje koje se smatralo prijetnjom za sigurnosti Sjedinjenih Država.

Bivši šef američkih inspektora u Iraku David Kay ustvrdio je prošloga tjedna da tog oružja nije bilo i optužio američke obavještajne službe za pogrešku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Powell je u utorak opravdanost za napad na Irak s postojanja zabranjeg oružja prebacio na na namjere i mogućnosti za njegovu proizvodnju.

"Predsjednik Bush je donio ispravnu odluku, temeljenu na onome što je režim Sadama Huseina činio u prošlosti i na namjerama koje je taj strašni diktator imao. Postojale su mogućnosti i tehnička znanja, to nitko ne poriče", rekao je Powell.

Predsjednik Bush je, suočen s opasnošću gubitka vjerodostojnosti jer u Iraku nije pronađeno zabranjeno oružje, nakon prvotnog odbijanja odlučio pristati na pokretanje neovisne istrage o propustima američkih obavještajnih službi. On će imenovati istražno povjerenstvo čiji bi zaključci mogli ugledati svjetlo dana tek 2005. godine, odnosno nakon predsjedničkih izbora. Taj podatak mnogi vide kao taktički manevar za ublažavanje političke štete od ovoga problema.

(Hina) xsl ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara