POWELL POZVAO LIBANON DA SE RIJEŠI HEZBOLAHA

Američki državni tajnik Colin Powell pozvao je u subotu libanonsku vladu da razmjesti svoje vojnike duž granice s Izraelom i riješi se šijitskog pokreta Hezbolaha čiji su pripadnici u tom području Libanona. L

Hezbolah, koji uživa potporu Sirije, libanonske vlade i Irana, jedina je stranka koja službeno raspolaže oružanom milicijom.

"Rekli smo Libanoncima da zaustave terorističke aktivnosti Hezbolaha. Također smo pozvali libanonsku vladu da razmjesti vojsku u južnom Libanonu i s tog područja ukloni Hezbolah", rekao je Powell nakon razgovora s libanonskim dužnosnicima u Bejrutu gdje je okončao svoju turneju po Bliskom istoku.

Libanon odbija razmjestiti svoje vojnike na granicu s Izraelom sve dok Izrael drži okupiranim teritorij u južnom Libanonu. Libanonci tvrde da su farme Shebaa, koje je okupirao Izrael, teritorij Libanona, a Izrael tvrdi da je taj teritorij okupirala Sirija u bliskoistočnom ratu 1967. i da se o njemu treba razgovarati na budućim mirovnim pregovorima s Damaskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Powell je izjavio da bi želio vidjeti Libanon "neovisan i slobodan od svih stranih snaga", što je jasna poruka službenom Bejrutu da okonča sirijsku vojnu nazočnost u Libanonu.

Sirija ima oko 16.000 vojnika u sjevernom i istočnom Libanonu.

Powell je u subotu poslije podne otputovao u Washington završivši mini turneju u sklopu koje je posjetio Španjolsku, Albaniju, Siriju te Libanon. U Damasku je u subotu sa sirijskim predsjednikom Bacharom al-Asadom, a u Bejrutu s libanonskim predsjednikom Emileom Lahoudom razgovarao o stanju u Iraku i bliskoistočnom mirovnom procesu.

(Hina) kga/rt rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara