POWELL S IVANOVIM O PREKIDU PRODAJE VOJNE OPREME IRAKU

Sjedinjene Države traže da Rusija prekine prodaju vojne opreme Iraku koju vrše njezine tvrtke, ali za sada u kontaktima Rusija nije dala zadovoljavajući odgovor, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta.

Američki državni tajnik Colin Powell razgovarao je u ponedjeljak sa svojim ruskim kolegom Igorom Ivanovim među ostalim i o ruskoj prodaji vojne opreme Iraku. Sjedinjene Države očekuju da Rusija prekine ove isporuke vojno osjetljive opreme iračkoj vojsci u trenutku kada njezine snage predvode vojnu akciju za svrgavanje iračkog režima.

"Veoma smo zabrinuti izvješćima da ruske tvrtke prodaju vojno osjetljivu opremu Iraku...koja može predstavljati opasnost za američke i koalicijske snage", rekao je novinarima Richard Boucher.

On je kazao kako je ovo pitanje više puta pokretano tijekom protekle godine, a posebice u protekla dva tjedna.

"Odgovor za sada nije zadovoljavajući", rekao je Boucher i dodao da se Sjedinjene Države nadaju da će Rusija američku zabrinutost shvatiti ozbiljno.

Boucher je kazao kako Sjedinjene Države očekuju da ruska vlada vrši nadzor nad svojim tvrtkama i prekine izvoz opreme Iraku te informira o tome što se već dogodilo.

"Nismo dobili informaciju o prekidu kao ni o tome što se događalo u prošlosti", rekao je Boucher.

Sjedinjene Države su u ponedjeljak zatražile od ruske vlade da odmah svojim tvrtkama onemogući prodaju Iraku protutenkovskih raketa, naočala za noćno gledanje, GPS radara i druge vojne opreme.

"Zatražili smo od ruske vlade od odmah zaustavi takve aktivnosti", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer.

Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov odbacio je američke optužbe da ruske tvrtke opskrbljuju irački režim vojnom opremom.

"Rusija se strogo pridržava svih svojih međunarodnih obveza i nije opskrbila Irak nikakvom opremom, pa ni vojnom", rekao je on.

Neimenovani američki dužnosnik je rekao kako Washington smatra da ruski tehničari pomažu Iraku u ometanju satelitskih signala ključnih za navođenje američkih i britanskih bombi i letjelica te da ima dokaze da je osoblje jedne ruske tvrtke trenutačno u Iraku i pomaže iračkim snagama u postavljanju sofisticiranog sustava za ometanje signala američkog sustava za navođenje.

Sjedinjene Države naglašavaju da je prodaja i isporuke bilo kakve vojne opreme Iraku zabranjena u skladu sa sankcijama Ujedinjenih naroda.(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara