Powell s Koštunicom o suradnji s haškim sudom

Powell s Koštunicom o suradnji s haškim sudom
AMERIČKI državni tajnik Colin Powell razgovarao je u četvrtak s novim srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom o suradnji s Haškim sudom o kojoj će ovisiti američka pomoć Srbiji i Crnoj Gori.

Powell je telefonirao Koštunici, čija je vlada prihvaćena u Skupštini Srbije u srijedu, i s njim razgovarao o nizu tema uključujući i pitanje ohrabrivanja suradnje Srbije s Haškim sudom, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Boucher je rekao kako će američki stav prema novoj srbijanskoj vladi ovisiti o "tome što bude činila" i da je SAD zainteresiran za suradnju sa Srbijom i Crnom Gorom u provedbi reformi, vladavine prava i njezinog kretanja prema europskim vrijednostima i institucijama.

"Nadamo se da ćemo moći nastaviti to činiti", dodao je on.

"Mislim da on zna, svi znamo, da stupanj do kojeg to možemo činiti ovisi o predanosti koju vlada pokaže reformama, vladavini prava i posebice suradnji s Haškim sudom", rekao je Boucher govoreći o novom srbijanskom premijeru Koštunici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je upozorio da Powell do 31. ožujka treba odlučiti da li Srbija i Crna Gora ispunjavaju uvjete za dobijanje američke pomoći vrijedne oko 100 milijuna dolara koju Sjedinjene Države uvjetuju suradnjom te zemlje s Haškim sudom, uključujući izručenje optuženog Ratka Mladića.

SAD zabrinjava Koštuničina nedavna izjava da izručenje optuženika za ratne zločine Haškom sudu nije prioritet njegove vlade, kao i njegova najava u Skupštini Srbije da će nastojati suditi osumnjičenicima za ratne zločine pred domaćim sudovima umjesto da ih šalje u Den Haag.

Američki veleposlanik za ratne zločine Pierre Richard Prosper rekao je u srijedu kako je "vrlo zabrinut nedavnim izjavama Beograda o suradnji s Haškim sudom" i kako mu se "čini da se srbijanska vlada kreće unazad".

(Hina) xsl ynz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara