Powell: SAD neće biti sam u slučaju napada na Irak

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell rekao je da se mora naći odgovor na izazov koji pruža Irak ne razoružavajući se, a da Sjedinjene Države neće biti same ukoliko odluče napasti Irak kako bi ga razoružale.

´Ne mislim da se trebamo brinuti da ćemo biti sami´, rekao je Powell u Washingtonu nakon razgovora s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom. ´Ako se to ne može urediti mirno i ako Ujedinjeni narodi ne budu djelovali, a ja se nadam da to neće biti slučaj, tada Sjedinjene Države sebi pridržavaju pravo da učine ono što misle da trebaju učiniti u obrani svojih interesa, interesa svojih prijatelja i da zaštite svijet´. ´Sasvim sam uvjeren ako do toga dođe da će nam se pridružiti mnogo zemalja´, naglasio je on.

Straw je kazao kako su članice Vijeća sigurnosti kada su Rezolucijom 1441 u studenom odobrili inspekciju oružja u Iraku ´znale što govore´ kada su upozorile na ´ozbiljne posljedice´ ako se Irak ne riješi svojega oružja masovnog uništenja.

Sjedinjene Države su u sve jačem sporu sa nekim od svojih saveznika, posebice Francuskom i Njemačkom, koji umanjuje izglede da dobije potporu Vijeća sigurnosti sljedećeg tjedna za eventualnu vojnu akciju nakon što inspektori oružja podnesu svoje izvješće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer odbacio je u četvrtak mogućnost da će Sjedinjene Države biti same u eventualnoj vojnoj akciji protiv Iraka, kazavši kako vojnu akciju podupiru Britanija, Australija, Italija, zemlje istočne Europe članice NATO-a i neke druge zemlje Europske unije.

Fleischer je kazao kako je predsjednik Bush uvjeren da će Europa odgovoriti na poziv, ukoliko do njega dođe. On je dodao kako je, međutim, sasvim moguće da Francuska neće biti u toj skupini.

Francuska, Kina i Rusija, stalne članice Vijeća sigurnosti s pravom veta, izrazile su svoje rezerve glede uporabe vojne sile kako bi se razoružao Irak.

Njemačka, nestalna članica Vijeća sigurnosti koja idućeg ključnog mjeseca preuzima predsjedanje Vijeće, protivi se vojnoj akciji u Iraku i ne namjerava u njoj sudjelovati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara