Powell: SAD se ne da zastrašiti ratobornošću Sj. Koreje

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell rekao je u četvrtak kako se Sjedinjene Države neće dati zastrašiti ratobornim izjavama Sjeverne Koreje s kojom su u Pekingu razgovarale o njezinom nuklearnom programu.

Powell je govoreći na sastanku Azijsko-Pacifičkog vijeća u Washingtonu rekao kako su razgovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu koje u Pekingu vode SAD, Kina i Sjeverna Koreja, završili dan ranije nego se očekivalo.

"Sjevernokorejci ne bi trebali otići sa sastanka u Pekingu i s najmanjim dojmom da će Sjedinjene Države i njezini partneri biti zastrašeni ratobornim izjavama ili prijetnjama", rekao je Powell.

CNN je u četvrtak javio kako je sjevernokorejski dužnosnik na pregovorima u Pekingu priznao američkom da Sjeverna Koreja posjeduje nuklearno oružje i da će ga isprobati. Testiranjem bi Sjeverna Koreja i formalno postala nuklearna sila.

"Što ćete sad učiniti", rekao je sjvernokorejski neimenovani dužnosnik, javio je CNN.

Powell je natuknuo kako su trilateralni razgovori u Pekingu završeni, i kazao kako bi se sada mogli nastaviti bilateralni razgovori između Sjedinjenih Država i Kine ili Kine i Sjeverne Koreje.

On je kazao kako Sjedinjene Države nisu odustale ni od jedne mogućnosti da bi uklonile prijetnju koju predstavlja sjevrnokorejski nuklearni program, što znači da nisu isključena ni vojna sredstva.

"Kao što znate nismo odustali ni od jedne mogućnosti, ali predsjednik je i dalje uvjeren da se može doći do mirnog rješenja", kazao je Powell.

Powell je rekao kako Sjedinjene Države namjeravaju nastaviti inzistirati na multilateralnim razgovorima.

Sjeverna Koreja priznala je u listopadu prošle godine da radi na programu nuklearnog oružja, a nakon toga izbacila UN-ove inspektore iz zemlje i nastavila nuklearni program. Smatra se da Pyongyong prijetnjama nuklearnim programom želi iznuditi od Washingtona sporazum o nenapadanju i ekonomsku pomoć za uništeno gospodarstvo zemlje.

Powell je rekao da je rezultat sastanka u Pekingu jedinstvo međunarodne zajednice koja želi da Korejski poluotok bude bez nuklearnog oružja.

"Sjeverna Koreja to mora razumjeti. Sjeverna Koreja također mora razumjeti da nam se neće prijetiti, da ne odgovaramo na prijetnje", rekao je on.

Powell je rekao da su na razgovorima sa Sjevernom Korejom u Pekingu izražena čvrsta stajališta i da će se pregovarači sada vratiti u svoje zemlje kako bi analizirali prijedloge.

"Strane će se vratiti u svoje glavne gradove i procijeniti ono što su čuli, analizirati prijedloge pojedinih strana i odlučiti kako ćemo dalje", kazao je on.

(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara