POWELL STIGAO U IZRAEL GDJE ŽELI ŠTO PRIJE POKRENUTI MIROVNI PLAN

Američki državni tajnik Colin Powell u subotu je, na početku bliskoistočne turneje, pozvao Izraelce i Palestince na primjenu međunarodnog plana za rješenje njihovog sukoba, unatoč međusobnim neslaganjima.

Stigavši poslijepodne u Tel Aviv, Powell je produžio za Jeruzalem, gdje će se sastati s izraelskim ministrom vanjskih poslova Silvanom Shalomom, dok su u nedjelju predviđeni susreti s premijerom Arielom Sharonom i novim palestinskim premijerom Mahmudom Abbasom u Jerihonu na Zapadnoj obali.

Govoreći u zrakoplovu novinarima koji ga prate na turneji, Powell je pozvao na brzu primjenu "putokaza". "Mi trebao pokrenuti (proces). Znamo što treba učiniti u početnoj fazi plana, pa to i učinimo", rekao je.

"Putokaz", službeno predan protagonistima 30. travnja, poziva najprije Palestince da prestanu sa samoubilačkim napadima, a potom Izrael da povuče vojsku iz autonomnih područja i prekine kolonizaciju okupiranih područja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi mogu komentirati 'putokaze' tijekom provedbe, ali ne možemo dopustiti da nam komentari spriječe napredak", rekao je Powell.

Američki državni tajnik novinarima je spomenuo i Iran, rekavši kako SAD s tom zemljom "komuniciraju" glede izraelsko-palestinskog sukoba i Iraka, ali se još ne raspravlja o obnovi diplomatskih odnosa.

"Imamo načina za komunikaciju s Iranom i poručujemo im da moraju razmotriti svoju politiku u svjetlu strateških promjena u regiji", rekao je Powell, govoreći i o Iraku i o pokušajima obnove izraelsko-palestinskog sukoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara