Powell traži polačenje ruskih snaga iz Gruzije

Powell traži polačenje ruskih snaga iz Gruzije
AMERIČKI državni tajnik Colin Powell u subotu je u Tbilisiju ponovno zatražio povlačenje ruskih snaga iz Gruzije te izrazio potporu novome političkom vodstvu te emlje, izvijestile su agencije.

U Gruziji se trenutačno nalazi tri tisuće ruskih vojnika, a pregovori o njihovu odlasku za sada su u pat poziciji.

Powell, koji je u Tbilisi doputovao na inauguraciju novoga gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija, izjasnio se za zatvaranje ruskih vojnih baza u Gruziji, što bi značilo poštivanje sporazuma iz 1999. o povlačenju ruskih vojnih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nazočnost ruskih vojnika u Gruziji nije u skladu s dogovorom iz Istanbula", rekao je Powell, dodavši da će o tom pitanju razgovarati sa svojim ruskim kolegom Igorom Ivanovim. "Želim još jednom poručiti Rusima da mi smatramo da se trebaju više angažirati na provedbi obveza iz Istanbula. Do sada nisu poštovali datume predviđene za povlačenje", rekao je Powell.

Američki državni tajnik je naglasio da SAD i Rusija "nisu suparnici" u nastojanjima da ostvare što veći vlastiti utjecaj na Gruziju, već da Moskva i Washington ondje imaju isti cilj - poboljšanje životnog standarda Gruzijaca. "Činjenica da smo sada ovdje pokazuje da Rusija i SAD mogu surađivati i na mjestima na kojima bi se očekivalo da budu suparnici", rekao je Powell.

(Hina) mh dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara