POWELL U KENIJI NA SUDANSKIM MIROVNIM PREGOVORIMA

Američki državni tajnik Colin Powell stigao je u utorak u Keniju na mirovne pregovore između sudanske vlade i pobunjenika kojima se želi prekinuti dugogodišnji građanski rat.

Američki dužnosnici ne očekuju da će Powell na sastanku u srijedu uspjeti potaknuti sklapanje končanog mirovnog sporazuma, no nadaju se da će ubrzati pregovore kako bi oni u skoroj budućnosti urodili plodom.

Pregovarači, koji se sastaju u Naivashiju, već su dogovorili sigurnosne aspekte sporazuma, a još pregovaraju o podjeli vlasti i zarade od nafte između sjevera i juga zemlje.

Mirovni sporazum značio bi preokret u odnosima Sudana sa Sjedinjenim Državama, koje su tu zemlju proglasile "sponzorom terorizma" zbog zaštite koju njezina vlada pruža militantnim islamistima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1998. Sjedinjene Države ispalile su krstareće projektile na jednu sudansku tvornicu tvrdeći da se u njoj proizvodi kemijsko oružje i da je djelomično financira Osama bin Laden. Sudan je tvrdio da je tvornica proizvodila samo lijekove.

Sukobi u Sudanu izbili su nedugo nakon proglašenja neovisnosti 1956. godine i s prekidima bjesne do današnjih dana. Vlada u Khartumu, kojom dominiraju Arapi i muslimani, bori se protiv nemuslimanskog juga koji traži veću autonomiju i veći utjecaj u središnjoj vlasti.

U posljednjoj fazi sukoba, koju je 1983. godine pokrenuo odmetnuti pukovnik sudanske vojske John Garang i njegova Oslobodilačka vojska sudanskog naroda, poginulo je više od dva milijuna ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara