Powell upozorava da se ne pruža potpora gruzijskim separatistima

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell izrazio je u utorak protivljenje pružanju bilo kakve potpore separatističkim gruzijskim regijama, dan nakon što je Gruzija optužila Rusiju da se miješa u njezina unutarnja pitanja.

"Ne bi se smjela pružati potpora separatističkim elementima koji žele oslabiti gruzijsku teritorijalnu cjelovitost", rekao je Powell na konferenciji OESS-a u Maastrichtu.

Nove gruzijske vlasti burno su reagirale na nedavni sastanak ruskih dužnosnika s čelnicima Južne Osetije i Abhazije, koje su se prije više od deset godina otele nadzoru gruzijske vlade, te s čelnicima autonomne pokrajine Adžharije, koji ipak nisu toliko otvoreno separatistički nastrojeni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rusija nije spremna na nove odnose s Gruzijom. Oni žele da im vojne baze ostanu na ruskom teritoriju. Oni ne žele Gruziju za prijatelja, već za ovisnog partnera", upozorila je na konferenciji privremena predsjednica Gruzije Nino Burdžanadze.

Powell je također kritizirao nazočnost ruskih postrojbi na gruzijskom teritoriju, ističući kako vlada u Moskvi nije ispunila obećanje da će se povući.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara