POWELL UVJERAVA ARAPE I EU DA SAD OSTAJE PRI MIROVNOM PLANU

Američki državni tajnik Colin Powell nastojao je u utorak uvjeriti arapski svijet i Europsku uniju da Sjedinjene Države ostaju kod mirovnog plana za Bliski istok koji predviđa uspostavu Palestinske države te da će odluka o izraelskim naseljima na Zapadnoj obali tražiti odobrenje Palestinaca.

Powell se u utorak sastao s jordanskim ministrom vanjskih poslova Marwanom Muasharom i visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku Javierom Solanom.

Powell je nakon sastanka sa Solanom rekao novinarima kako Sjedinjene Države nisu napustile mirovni plan za Bliski istok nakon što je predsjednik Bush podržao plan izraelskog premijera Ariela Sharona da se jednostrano povuče iz Pojasa Gaze, ali i zadrži neka izraelska naselja na Zapadnoj obali.

Bush je podržavajući plan kazao kako je nerealno očekivati da se Izrael vrati na granice prije rata 1967. te implicitno odbacio zahtjev da se palestinske izbjeglice vrate u sadašnji Izrael.

Powell je rekao kako je plan za povlačenje Izraela i ukidanje židovskih naselja u Gazi i dijelu Zapadne Obale "nešto što se dugo vremena tražilo i željelo".

On je naglasio kako se treba suočiti s "realnošću", ali da SAD nije zauzeo stajalište koje bi trebalo prejudicirati ishod budućih pregovora Izraela i Palestinaca o granicama i statusu izbjeglica.

Powell je rekao kako će odluke o temeljnim pitanjima granica i izbjeglica "biti konačno donesene uz uzajamnu suglasnost između dviju strana" i da izraelsko povlačenje mora biti u "skladu s mirovnim planom".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je Bush "apsolutno predan stvaranju Palestinske države", koja bi prema mirovnom planu trebala nastati 2005.

Solana, čiji je EU zajedno s SAD-om pokrovitelj mirovnog plana, je nakon susreta rekao kako uvjete mirovnog sporazuma moraju utvrditi Izrael i Palestinci.

Ministar Muashar je naglasio kako se Izrael mora vratiti na svoje granice prije 1967.

Powell je priznao kako je zabrinutost arapskih zemalja da SAD više nije predan svom mirovnom planu za Bliski istok navela jordanskog kralja Abdullaha i palestinskog ministra vanjskih poslova Nabila Shaatha da odgode posjete Washingtonu predviđene za srijedu.

Muashar je, ipak, inzistirao da odgoda posjeta nije udarac SAD-u, a Powell je rekao da je razgovarao s kraljem Abdullahom i da se dogovara novi datum njegova susreta s predsjednikom Bushom početkom svibnja.

(Hina) xsl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara