Powell uvjerava da SAD neće napasti Siriju ili druge zemlje

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell izjavio je  kako Sjedinjene Države nemaju namjeru ići u rat sa Sirijom ili bilo kojom drugom zemljom kako bi ukidale totalitarne sustave.

"Irak je bio jedinstven slučaj, gdje se nije radilo samo o tome da je tamo vladao diktator", rekao je Powell stranim novinarima. "Ne postoji ratni plan da se napadne netko drugi, bilo da bi se srušilo čelništvo ili u svrhu nametanja demokratskih vrijednosti".

Upozorenja Siriji u posljednjih nekoliko dana uputili su predsjednik George W. Bush, ministar obrane Donald Rumsfeld i sam Powell, zatraživši od nje da ne pruža utočište dužnosnicima iračkog režima i prekine podupirati terorizam. Bush je kazao kako Sirija ima kemijsko oružje.

Posjedovanje oružja masovnog uništavanja bio je temeljni razlog kojim je opravdavan napad na Irak, tako da su mediji nagađali da je Sirija sljedeća među "odmetničkim državama" na redu za pacifikaciju.

Powell je i u utorak ponovio optužbe na račun Sirije, ali je odbacio navode da Bushova administracija već ima gotov popis zemalja protiv kojih namjerava pokrenuti vojnu akciju.

"Ne postoji popis", kazao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sirija je odbacila tvrdnje američkih dužnosnika da posjeduje kemijsko oružje, naglasivši kako Sjedinjene Države tek trebaju dokazati takve optužbe za Irak.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer odbacio je sirijska poricanja i nazvao Siriju "odmetničkom državom", među koje Sjedinjene Države ubrajaju Iran, Sjevernu Koreju i donedavno Irak.

Powell je pozvao Izraelce i Palestince da zajednički rade na ostvarenju mirovnog plana koji je predsjednik Bush obećao objaviti čim bude potvrđen novi palestinski premijer Mahmoud Abbas.

Powell je rekao novinarima kako je Izrael već stavio neke opaske na mirovni plan četvorke, iza kojega stoje SAD, EU, UN i Rusija, i da očekuje da će to učiniti i Abbas.

On je zatražio da Izrael obustavi gradnju židovskih naselja na Zapadnoj Obali i u Pojasu Gaze.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara