POWELL: WASHINGTON SPREMAN ZA SOLO RAT PROTIV IRAKA

Sjedinjene Države su spremne povesti samostalan rat protiv Iraka ako svi saveznici odustanu od te akcije, obznanio je u nedjelju američki državni tajnik Colin Powell. L

´Multilateralizam ne može biti isprika za pasivnost. Nismo u žurbi donijeti odluku danas ili sutra, ali sasvim je jasno da vrijeme istječe´, rekao je Powell sudionicima Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom zimovalištu Davos.

Analitičari smatraju da se radi o mješovitoj poruci - američka administracija će biti strpljiva još neko vrijeme i konzultirati se sa svojim saveznicima, ali neće čekati dovijeka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Neka irački režim ne gaji nikakve nade, ako se ne razoruža dobrovoljno, bit će razoružan. Ako je rat jedini način da se to ostvari, nećemo bježati od toga. Zadržavamo naše suvereno pravo da povedemo akciju u Iraku, bilo sami ili u koaliciji´, poručio je Powell.

Inspektori UN-a u ponedjeljak trebaju podnijeti svoje izvješće o nalazima u Iraku Vijeću sigurnosti. Čelnik Međunarodne agencije za atomsku (IAEA) Mohamed ElBardei izjavio je u nedjelju da nije pronađen još nijedan dokaz da Irak posjeduje tajno atomsko oružje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara