Powell za L. A. Times: Amerikancima će trebati rezolucije un o Iraku

JEDNA ili više rezolucija UN bit će nužne kako bi se dobio formalni okvir prijelazne uprave u Iraku i omogućila prodaja nafte i doprema humanitarne pomoći nakon završetka rata, izjavio je američki državni tajnik Colin Powell u razgovoru za dnevnik Los Angeles Times od četvrtka.

SAD će zahtijevati tu ili te rezolucije kako bi dobile formalno priznanje svoje prijelazne uprave u Iraku.

"Treba nam odobrenje nekog autoriteta, odobrenje za ono što ćemo učiniti kako bismo u nekom trenutku obnovili prodaju nafte i kako bi se nastavila doprema humanitarne pomoći u sklopu programa "Nafta za hranu", rekao je Powell.

Istodobno je naglasio kako će SAD imati najvažniju ulogu u političkoj transformaciji Iraka, procijenivši da bi se Ujedinjeni narodi mogli usredotočiti na svoje humanitarne misije i napore u obnovi.

"Budući da je koalicija koristila svoje resurse, preuzela političke rizike i žrtvovala živote, mi ćemo preuzeti vodeću ulogu tijekom određenog razdoblja potrebnog da se proces uhoda", rekao je Powell za L.A. Times.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istom je razgovoru Colin Powell rekao da se nedavna upozorenja Washingtona Siriji i Iranu ne bi smjela tumačiti kao prijetnje ratom.

"Mi smatramo da bi te zemlje, Sirija, Iran i druge, trebale biti svjesne da razvoj oružja za masovno uništenje nije u njihovu interesu",ustvrdio je državni tajnik SAD.

"To ne znači da će se one morati suočiti s ratom, već to znači da je svijet u mijeni", dodao je.

Te zemlje moraju "razmisliti o posljedicama takvog ponašanja", ali to "ne znači da je jedina posljedica o kojoj može misliti (američki) predsjednik (George Bush) pokretanje rata. Više je mogućnosti za odgovor na izazove s kojima smo suočeni", ustvrdio je Powell.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara