Powell zahvalio Makedoniji za pomoć u borbi s terorizmom

AMERIČKI državni tajnik zahvalio je u utorak Makedoniji za potporu Sjedinjenim Državama u Afganistanu i Iraku i za potpisivanje sporazuma o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

Powell je nakon razgovora s makedonskim premijerom Brankom Crvenkovskim rekao novinarima kako su razmotrili "snažne bilateralne odnose koji postoje između Makedonije i Sjedinjenih Država".

"Razgovarali smo o činjenici da je Makedonija bila uz nas kada smo trebali pomoć u Afganistanu i Iraku", rekao je Powell novinarima nakon susreta. "Oni su osigurali vojnike za oba područja, mali broj naravno, ali bez obzira simbolika je golema".

"Također sam zahvalio premijeru za ulazak u sporazum članak 98 sa Sjedinjenim Državama i ratificiranje sporazuma, unatoč suočavanju s pritiskom da se suzdrže od potpisivanja i ratificiranja", rekao je Powell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Crvenkovski je nazvao Makedoniju "vrlo stabilnim i pouzdanim partnerom i saveznikom Sjedinjenih Država". On je kazao kako je nakon razgovora s Powellom uvjeren da će SAD podržati aspiracije Makedonije za pristupanje euroatlantskim integracijama.

Makedonija je nakon krize građanskog rata 2001. između Makedonaca i Albanaca uspjela spor između dvije etničke skupine riješiti sporazumom uz pomoć međunarodnih vojnih snaga. Europska vojna misija u Makedoniji završava 15. prosinca i u zemlji više neće biti međunarodnih vojnih snaga.

Powell je kazao kako je Makedonija sada dosegnula "stupanj političke stabilnosti i stabilnosti unutar društva da si može osigurati svoje vlastite potrebe, uz nešto vanjske pomoći, ali da vojne snage više nisu potrebne".

(Hina) sl nz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara