Powell Žužulu: RH može i dalje računati na američku potporu uz ispunjavanje svojih obveza

HRVATSKA i dalje može računati na podršku SADa, rekao je u srijedu u Berlinu američki državni tajnik Colin Powell tijekom razgovora s hrvatskim ministrom vanjskim poslova Miomirom Žužulom dodavši kako Hrvatska mora nastaviti ispunjavati svoje obveze prvenstveno što se tiče suradnje s Haaškim sudom.

Žužul i Powell razgovarali su dvadesetak minuta na marginama konferencije o antisemitizmu koja se održava u Berlinu.

"Powell je još jednom čestitao Hrvatskoj na pozitivnom avisu Europske komisije te istaknuo da Hrvatska, naravno, mora nastaviti ispunjavati svoje obveze prvenstveno što se tiče suradnje s Haaškim sudom", rekao je nakon razgovora Žužul.

Američki državni tajnik pozdravio je dosadašnji napredak Hrvatske te obećao čvrstu američku potporu za ulazak Hrvatske u NATO, nastavio je šef hrvatske diplomacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Žužul je podsjetio da na predstojećem summitu NATO-a u Istambulu nije predviđena rasprava o novim članicama.

"Ono što mi očekujemo je jezik u kojem će jasno biti prepoznat napredak koji Hrvatska čini i dobivanje jasnih indicija kojim će se smjerom i brzinom kretati primanje Hrvatske u punopravno članstvo u NATO-u", rekao je Žužul.

Žužul i Powell razgovarali su i o situaciji u regiji.

Kod dobivanja pozitivnog mišljenja EK u Hrvatskoj se mijenja ukupna psihološka i politička situacija, jer više ne postoji bojazan da nas netko gura u neke balkanske asocijacije ili novu Jugoslaviju, rekao je Žužul te zaključio da se od Hrvatske danas očekuje da svojim primjerom i aktivnom ulogom pridonese stabilizaciji regije.

Hrvatski ministar vanjskih poslova je razgovorom sa svojim američkim kolegom završio svoj jednodnevni boravak u Berlinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara