Powellovo izlaganje Vijeću sigurnosti slušat će 12 ministara

POKUŠAJ američkog državnog tajnika Colina Powella da u srijedu sumnjičavima u Vijeću sigurnosti dokaže da Irak posjeduje oružje masovnog uništenja pratit će 12 ministara vanjskih poslova, rekao je u utorak predsjedavajući Vijeća.

Govoreći novinarima o programu Vijeća sigurnosti za veljaču, njemački predstavnik Guenter Pleuger, koji predsjeda Vijećem u veljači, kazao je kako će 12 ministara vanjskih poslova, te stalni predstavnici Sirije, Gvineje i Angole, pratiti što će reći Colin Powell.

On je kazao da će to biti opsežno informiranje, praćeno audio-vizualnom prezentacijom.

Nakon toga će članovi Vijeća govoriti o tome što su čuli, kazao je Pleuger. On je dodao da će Vijeće također morati odlučiti o zahtjevu stalnog predstavnika Iraka da sudjeluje na sastanku. Ako Vijeće udovolji zahtjevu, irački će predstavnik biti pozvan da nazoči sjednici i da dade izjavu na kraju, kazao je njemački veleposlanik.

On je kazao kako će posjet UN-ovih inspektora Hansa Blixa i Mohameda ElBaradeia Bagdadu sljedećeg weekenda biti ´vrlo važan´. Izvješće koje će oni podnijeti Vijeću sigurnosti 14. veljače će također biti značajno, a na kraju će Vijeće odlučiti je li inspekcija bila uspješna ili je Irak materijalno prekršio obveze, rekao je Pleuger.

Govoreći o programu Vijeća tijekom veljače Pleuger je kazao kako će u četvrtak UN-ov predstavnik na Kosovu Michael Steiner govoriti o stanju na Kosovu, a s njim će biti i zamjenik srbijanskog premijera Nebojša Čović.

Glede iznošenja problema sjevernokorejskog nuklearnog programa pred Vijeće sigurnosti, Pleuger je kazao da je u tijeku diplomatska akcija koju se ne želi poremetiti. Kada dođe pred Vijeće doći će preko Upravnog odbora Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) koja do sada o tome nije izvijestila Vijeće. Kada se to dogodi, Vijeće sigurnosti će odlučiti o stavljanju Sjeverne Koreje na dnevni red, kazao je njemački predstavnik pri UN-u Guenter Pleuger.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara