Pozadina braniteljskih prosvjeda: Organizatorima je cilj zaustaviti vladavinu prava u Hrvatskoj

Pozadina braniteljskih prosvjeda: Organizatorima je cilj zaustaviti vladavinu prava u Hrvatskoj

Foto: Dragan Matić / Cropix

"NIŠTA dobro iz toga ne može izaći", kazao je za Index.hr politolog Davor Gjenero komentirajući niz braniteljskih prosvjeda koji su pred Hrvatskom. Gjenero se naročito osvrnuo na onaj koji se organizira u subotu, dan nakon presude generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, u režiji Željka Sačića, Ivana Vekića i Zvonimira Trusića. Ovaj trojac, smatra Gjenero, itekako ima vrlo ozbiljne interese koje planira realizirati putem ovakvih akcija.

Izazivanje iracionalnog straha

"Sačić je čovjek koji će se nakon izricanja presude Mladenu Markaču, koja ne može biti oslobađajuća zbog dokazanog zločina u Gruborima počinjenog od strane vojne policije, a koji nije sankcioniran u okviru policije, naći pod udarom domaćeg pravosuđa. Organiziranjem ovog prosvjeda on pokušava stvoriti veto skupinu koja bi trebala zabraniti provođenje načela vladavine prava na tom području", drži Gjenero ističući kako ista politička logika stoji iza djelovanja ratnog ministra policije Ivana Vekića, a isto kaže i za Zvonimira Trusića, nekadašnjeg Merčepovog suborca i predsjednika Zajednice udruga dragovoljaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su interesno povezani ljudi, naglašava nam Gjenero, "koji žele zaustaviti načela vladavine prava u Hrvatskoj, a što je najlakše napraviti blokadom pristupanja Europskoj uniji, što je jedan od njihovih zahtjeva". Međutim, dodaje ovaj politolog, radi se ipak o skupini koja nije brojčano irelevantna i koja nema nikakvo političko značenje, niti može okupiti toliko birača. Svoju poziciju, ističe, uspostavljaju i jačaju kroz metodu izazivanja iracionalnog straha.

Haška siva zona

Ovi su prosvjedi toliko očekivani i predvidivi, da se, otkada se zna za datum donošenja presude, sve se čini kako se to ne bi otelo kontroli, komentirao je politolog Ivan Šiber. Ljudi imaju pravo prosvjedovati, kaže Šiber, a problem je državnih institucija i političkih subjakata koji ovise o glasu naroda.

"S jedne strane oni daju podršku prosvjedima, ali nastoje zadržati distancu i vjerodostojnost pred međunarodnom zajednicom. To je osjetljiva, siva zona u kojoj se pokušavaju snaći svi, i predsjednica Vlade i predsjednik države", kaže Šiber ističući kako taj prosvjed ne može biti pritisak na međunarodni sud "jer je irelevantan što se njih tiče". Implicira se u njima, smatra, i potreba za podrškom države prema braniteljima, ali se i iskazuje jedno duboko, opće nezadovoljstvo.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara