Požar na Lastovu još nije u potpunosti pod nadzorom

POŽAR na otoku Lastovo još nije u potpunosti stavljen pod nadzor, izvijestio je jutros Državni vatrogasni operativni centar.

Zapadni i južni dio požarišta su pod nadzorom gasitelja te se saniraju rubni dijelovi požarišta.

Sjeverni i istočni dio požarišta još nisu pod potpunim nadzorom gasitelja. Gašenje požara na tim dijelovima je otežano zbog nepristupačnog terena i stalne promjene smjera vjetra, pa se veći dio gasitelja nalazi na tim sektorima požarišta.

Požarom je zahvaćeno oko 1300 ha trave, makije, niskog raslinja, visoke borove šume te nešto vinograda i maslinika.

U gašenju požara sudjeluju pripadnici interventnih vatrogasnih postrojbi MUP-a iz Divulja, Zadra, Šibenika i Dubrovnika, pripadnici HV-a 2. i 3. Gardijske brigade iz Divulja i Ploča i dobrovoljna vatrogasna društva iz Orebića, Daruvara, Virovitice, Gruda, Slanog i Lastova. Na požarištu se nalazi ukupno 336 gasitelja sa 35 vatrogasnih vozila te 150 mještana s otoka Lastova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od zračnih snaga u gašenju požara sudjelovala su tri kanadera te jedan helikopter za izviđanje i prijevoz opreme. Brod policijske postaje Lastovo P-12 korišten je za ophodnju požarišta, a na otoku su i dva broda HRM-a vodonosca radi opskrbe vatrogasnih vozila vodom.

Djelatnici Elektre uspjeli su jučer i tijekom noći uspostaviti normalnu opskrbu električnom energijom na većem dijelu područja koje je jučer ostalo bez električne energije, zbog oštećenih stupova.

Jutros od 7 sati 3tri kanadera počela su ponovno s gašenjem požara.

Jučer u 10,14 sati javljeno je iz JVP Dubrovnik o požaru kod mjesta Blato na Korčuli. U požaru je izgorjelo četiri ha makije, maslinika i mlade borove šume. U gašenju požara su sudjelovali DVD Blato i Vela Luka sa 28 gasitelja i sedam vozila, kao i tri kanadera.

Sinoć u 20 sati javljeno je iz JVP Imotski o požaru koji je prešao iz Hercegovine na područje Hrvatske kod mjesta Aržano. Fronta požara u Hrvatskoj zahvatila je oko 1000 m trave, niskog raslinja i makije. U gašenju požara je sudjelovalo 10 mještana i 12 gasitelja iz DVD-a Lovreč s tri vatrogasna vozila. Požar je lokaliziran u 23,30 sati.

Jučer u 8,45 sati iz JVP Zadar javljeno je o požaru na Paklenici na području Velikog Rujna. U požaru je izgorjelo 1,5 ha trave i lišća u prizemnom dijelu šume. U gašenju požara je sudjelovalo 20 gasitelja iz JVP Zadar i DVD-a Starigrad. Prijevoz gasitelja i opreme za gašenje na požarište je izvršeno helikopterom Mi-8 MTV. Požar je pod nadzorom i tijekom noći i jutra se vrši dežurstvo i saniranje požarišta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara