Požar u Parku prirode Kopački rit podmetnut?

POŽAR koji je jučer ujutro izbio u Parku prirode Kopački ritu, lokaliziran je u kasnim večernjim satima ali postoji mogućnost izbijanja novog požara, izvijestili su u Županijskom centru 112.

Po riječima ravnateljice JU Park prirode Kopački rit Biserke Vištice, pretpostavlja se da je izgorjelo više od 500 hektara trske i drugog raslinja, te dijela šume. Postoji sumnja da je požar u Parku prirode namjerno izazvan.

Vištica je kazala je da su štete od požara nesagledive za eko sustav jednog od najvećih ornitoloških rezervata u Europi. Istaknula je da je požar upozorio na veliku opasnost od mina, budući da je cijeli posebni ZOO rezervat još uvijek miniran. Na prostoru gdje je buknuo požar nalazi se stanište i deset posebno ugroženih vrsta ptica u Hrvatskoj koje se sada gnijezde.

PU osječko-baranjska u današnjem priopćenju javlja kako je opožareno oko 550 hektara suhe trave i raslinja.

Vatrogasci DVD-a Bilje i djelatnici Nadzorne službe Javne ustanove Park prirode Kopački rit dežurali su cijelu noć. Helikopter i kanader koji su tijekom popodneva sudjelovali u gašenju sinoć su sletjeli u osječku Zračnu luku Klisa, te će se ako bude potrebno danas vratiti.

Osječka policija javlja kako je požar jučer oko 19 sati stavljen pod nadzor, dodajući kako prilikom suzbijanja vatrene stihije nije bilo ozlijeđenih osoba.

Budući da se sumnja da je požar namjerno izazvan, policija je pozvala građane koji imaju bio kakva saznanja o tome da se jave na telefon 92 ili u najbližu policijsku postaju.

U policiji nisu željeli dodatno komentirati koje indicije navode na sumnju da je požar namjerno izazvan.

Materijalna šteta i uzrok izbijanja požara utvrdit će se naknadno, doznaje se iz policije.

R.I.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara