Požar u zagrebačkom Domu umirovljenika izazvala već mrtva starica

JUTROS je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić održao sastanak sa ravnateljstvom zagrebačkog Doma umirovljenika, u kojem je jučer izbio požar.

Na sastanku je donesena odluka o suspenziji ravnateljice doma, Jasminke Dlesk-Božić, a njena zamjenica, Dubravka Maček, rekla je kako će neki od štićenika doma već tijekom današnjeg dana biti vraćeni u svoje sobe. Za one čije su sobe oštećene u požaru, biti će pronađen alternativni adekvatan smještaj.

Očekuje se kako će se u dom uskoro vratiti i 22 osobe ozlijeđene u jučerašnjem požaru, s obzirom da je njihovo stanje dobro. Trenutno su hospitalizirani u KB Dubrava i KBC-u Rebro.

Starica preminula od srčanog udara

Rezultati obdukcije izvršene na tijelu starice pokazali su kako je starica u trenutku izbijanja požara već bila mrtva.

Naime, utvrđeno je kako je preminula uslijed srčanog udara, a potom je cigareta, koju je držala u ruci, uzrokovala požar.

"Poginula starica je bila strastvena pušačica"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u požaru koji je jučer oko 17.10 sati izbio na četvrtom katu zagrebačkog Doma umirovljenika, u Hegedušićevoj ulici 20, poginula je polupokretna bivša socijalna radnica, 77-godišnja Mira Biljan Komorčec.

Zagrebačka policija je izvijestila kako je Komorčec bila strastvena pušačica i kako ju je upravo cigareta stajala života - požar je uzrokovao njen neugašeni opušak cigarete. Oko 17.10 sati je medicinska sestra ušla u sobu i vidjela kako je plamen zahvatio stol i staricu. Pozvala je i drugu sestru te su zajedno pokušale ugasiti požar, no nisu uspjele. Vatru su obuzdati uspjeli tek vatrogasci.

Šteta 150.000 kuna

Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje kazao je danas da je policija nedvojbeno utvrdila da ništa drugo osim cigarete nije uzrok požara. Šostar je dom danas obišao dva puta te poručuje da je tamo stanje sada redovno i mirno.

Danas se krenulo i sa sanacijom kata, koja obuhvaća uređenje izgorjele sobe i začađenog hodnika. Policija je štetu procijenila na 150.000 kuna

Dom za starije i nemoćne osobe Maksimir djeluje od 1975. godine, a osnovan je Odlukom Skupštine Zajednice mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika. Čine ga dva objekta u Hegedušićevoj 20 i Aleji A. Augustinčića 1. Dom zbrinjava oko 420 korisnika, a u svojim prostorijama okuplja kroz vaninstitucionalne oblike skrbi oko 700 osoba zrelije dobi, uglavnom s područja Maksimira.

I.M.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara