Požari ove godine koštali Italiju 750 milijuna eura

POŽARI su ove godine Italiju koštali oko 750 milijuna eura, piše u petak list "Corriere della Sera".

U više od 8.000 požara u ovoj godini vatra je odnijela 60.000 hektara šuma i mediteranske makije. Izgorjela površina je upola manja od one koju su požari progutali 1998. kada je nestalo 130.000 hektara. No, kolika je šteta nanesena požarima, za koje ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu kaže da su uglavnom podmetnuti i govori o ekoterorizmu. Prema računici koju je načinilo sveučilište u Padovi požari su Italiju do sada koštali 750 milijuna eura.

"To nije ukupni iznos šteta, jer nisu pridodani iznosi izgubljeni u turizmu, zatim ekološka šteta i drugo", rekao je autor studije Davide Pattenella, docent šumskog gospodarstva na sveučilištu u Padovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne mogu se niti usporediti vrijednost stoljetnog stabla sa cijenom mlade sadnice koja će biti upotrebljena za pošumljivanje. Kada se govori o požarima, onda se štete ne mogu točno izračunati. Kako se može procijeniti uništenje biorazličitosti, ili kvalitete pejzaža, ili povećanja ugljičnog dioksida u zraku, pomor i nestanak životinja? Uništene ljepote se ne mogu vrjednovati u novcu", objašnjava Pattenella u razgovoru za "Corriere della Sera".

Kako se došlo do iznosa od 750 milijuna eura? Jedan sat najma zrakoplova ili helikoptera za gašenje vatre košta od 3.000 do 10.000 eura, pošumljavanje jednog hektara šume košta od 1.500 do 2.000 eura, zatim plaće vatrogasaca i šumskih straža, održavanje zrakoplova i ostalih strojeva za gašenje, upotreba i održavanje vatrogasnih kola i drugo bile su brojke koje su dovele do ukupnog iznosa.

Postoji sumnja i u terorističku "protuturističku" akciju. Zbog toga je donijela odluku o uključenju vojske u borbu protiv požara. Od subote će na Sardiniji biti odmah angažirano oko 800 vojnika "Brigade Sassari", jer tu osim drame s vatrom postoji, na Costa Smeraldi, i uzbuna zbog dojava o postavljenim eksplozivima. Za sada su tri takve dojave bile lažne, odnosno nisu pronađene podmetnute bombe, ali se sumnja u teroristički čin kojim se želi pogoditi turističku industriju. Zastrašivanjem turista, jer je i ispražnjena jedna plaža nakon dojave o podmetnutoj bombi, želi se nanijeti štetu turističkoj djelatnosti, procjena je talijanske Civilne zaštite. Udruga uslužnih djelatnika, Confesercenti, izračunala je da je turizmu u cijeloj Italiji nanesena šteta od požara od 200 do 250 milijuna eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara