Požari u školi užasnuli i najtvrdokornije Ruse

DJEČJIM životima ugaslim u već drugom požaru u školi u Rusiji ovog tjedna ukupan se broj mrtvih popeo na više od 50, što je, uz 150 ozlijeđenih, užasnulo i općenito tvrdokorne Ruse, navikle na životne nedaće i tragedije.

Dan nakon službenog dana žalosti koji je proglasila sibirska republika Saha-Jakutija nakon požara u seoskoj školi u kojem je u ponedjeljak umrlo 22 djece, vlasti i javnost u Rusiji zgrozila je vijest o novom katastrofalnom požaru u školi u Dagestanu, koja je nakratko s naslovnica maknula i rat u Iraku.

"To su naša deca, naša zajednička tragedija", izjavio je predsjednik Vladimir Putin, obećavši da će "rusko vodstvo učiniti sve što se od njega očekuje kako bi pomoglo obiteljima mrtih i ranjenih".

Ruski premijer Mihail Kasjanov naredio je pregled sve protupožarne opreme u školama, osobito u seoskim područjima. Neizravno naznačivši da je cijeli sustav problematičan, rekao je da se požari više ne smatraju izdvojenim incidentima već "problemom u sustavu".

Istodobno su zastupnici ruske Dume uputili oštre kritike nadležnim institucijama za nemarnu provedbu protupožarnih mjera.

"Amerikanci su u Iraku posljednjih nekoliko dana izgubili manje ljudi nego mi u ovim požarima", rekao je Valerij Dorogin kolegama u parlamentu nakon minute šutnje.

Uzrokovan navodno lošim strujnim instalacijama, požar u ponedjeljak u Jakutiji bio je još smrtonosniji, jer su izlazi bili zakrčeni građevinskom opremom nakon popravaka na školi izvedenih nešto ranije.

A budući da je najbliža vatrogasna postaja bila udaljena 30 kilometara, kad je pomoć konačno stigla, od drvene škole ostala je tek hrpa žara i pepela i posmrtni ostaci 22 učenika u dobi od 11 do 17 godina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatni uzrok drugog požara je iskrenje zbog kratkog spoja koje se, zbog jakog vjetra, vrlo brzo prevorilo u plamenu buktinju koja je zahvatila cijelu školu. Osoblje škole ispočetka je pokušalo samo obuzdati požar i nije odmah pozvalo pomoć, tvrde dužnosnici.

Akciju spašavanja otežavala je i činjenica da tu školu pohađaju djeca sa slušnim i govornim poteškoćama.

"Djeca, koja su spavala, jednostavno nisu čula krike upozorenja, pa je netko morao ići do svakog djeteta pojedinačno i buditi ga, što je oduzelo jako mnogo vremena", rekao je jedan dužnosnik slubi za krizna stanja.

"Djeca nisu shvaćala što se događa, nisu vrištala, već su samo stajala uz prozore i jecala", rekao je na požarištu jedan vatrogasac u razgovoru za rusku televiziju.

Umrlo je 28 dječaka u dobi između 8 i 14 godina, a liječnici kažu da je još 13 djece u kritičnom stanju.

Dok se Dagestan pripremao za dan žalosti u petak, stigao je brzojav sućuti iz 4000 kilometara udaljene Jakutije, jer je sličnost tragedija približila dvije republike.

"Osobito nam je bolno vidjeti da je i vašu republiku zadesila jednaka katastrofa", stoji u poruci jakutijskog predsjednika Vjačeslava Štirova.

No usred prizora boli javilo se olakšanje kad je pristigla vijest da je još jedan požar, u rodilištu u sibirskom području Kemerovo, ugašen na najbrži i najučinkovitiji način, a svih 120 pacijenata i članova osoblja sigurno evakuirano iz bolnice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara