Pozitivna na droge i osoba koja uzima sirup protiv kašlja

JOŠ NIJE poznato koji će lijekovi biti zabranjeni za upotrebu prije sjedanja za upravljač, jer listu lijekova tek treba propisati, a zatim ju treba i potpisati ministar zdravstva Andrija Hebrang, piše Vjesnik.

No, dok se ne formira lista mnogi će vozači imati problema. Naime, THC test (tetrahydrocannabinol) koji u slini otkriva prisutnost droga bit će pozitivan ako je osoba konzumirala običan sirup protiv kašlja. Sirup protiv kašlja, kao i kafetin koji se uzima protiv bolova, spadaju u tzv. antitusike koji sadrže zabranjeni kodein iz skupine opijata koji umrtvljuju organizam. Pozitivni na droge bit će i vozači koji su konzumirali apaurin, lexaurin, leponex, plivadon, voltaren, ibuprofen.

Test na drogu funkcionira tako da se prvo tester na kojem se nalazi gaza stavi pod jezik. Gaza zatim upija slinu ispod jezika, a kad se gaza dovoljno napuni, za nekoliko minuta, izvadi se i tada se testira. Kako se osoba koja uzima lijekove ne bi odmah proglasila narkomanom, potrebno je provjerom urina i krvi saznati koja je sredstva konzumirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema članku 198 novog Zakona osoba koja vozi pod utjecajem lijekova može se kazniti s najmanje 1000 kuna kazne, te oduzimanjem vozačke dozvole do 3 mjeseca i 2 negativna boda, a kažnjen će biti "vozač koji upravlja motornim vozilom iako je u tolikoj mjeri umoran ili bolestan ili je u takvu psihofizičkom stanju da je nesposoban za sigurno upravljanje vozilom, a i vozač koji ima u organizmu lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije ni za vrijeme vožnje." 

Zdravko Kovačić, voditelj toksikološkog laboratorija Zavoda za sudsku medicinu, izjavio je za Vjesnik kako se ni po starom zakonu, četiri sata prije vožnje i za vrijeme vožnje, nisu, među ostalima, smjeli koristiti apaurin, lexaurin, leponex i kodein koji pripada u opijate. Prije i tijekom vožnje dosad se nisu smjeli konzumirati ni antihistaminici, odnosno lijekovi protiv alergija, jer smanjuju sposobnosti za vožnju, kao ni antidijabetici, hipnotici i anksiolitici (diazepam, oxazepam, itd.).

Koliko je korištenje određenih lijekova opasno, govori izjava dr. Marinka Bilušića, kliničkog farmakologa Interne klinike na Rebru za Jutarnji list. "Tjedna terapija anksioliticima ekvivalentna je razini od jednog promila alkohola u krvi", rekao je Bilušić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara