Poziv dijaspori da se na vrijeme registrira u biračkim popisima

MINISTARSTVO vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) pozvalo je sve osobe s pravom glasa u Hrvatskoj, a koji žive izvan granica naše zemlje, na prethodnu registraciju birača za glasanje u inozemstvu.

Pozivaju se birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji trajnije borave u inozemstvu, birači bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji su promijenili prebivalište u inozemstvu te oni koji nisu upisani u birački popis kako bi na predstojećim parlamentarnim izborima mogli glasati u inozemstvu.

Zahtjev za prethodnu registraciju birača podnosi se diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske na čijem konzularnom području birači imaju prebivalište ili boravište, najkasnije 14 dana prije dana određenog za održavanje izbora. U istom roku birači mogu odustati ili promijeniti prethodnu registraciju.

Za registraciju je potrebno predočiti jedan od važećih hrvatskih dokumenata; hrvatsku putnu ispravu, valjanu osobnu iskaznicu, domovnicu ili rješenje o primitku u hrvatsko državljanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birači bez prebivališta u Hrvatskoj, koji će se na dan izbora zateći u našoj zemlji, trebaju se prethodno registrirati pri nadležnom tijelu RH koje vodi popis birača prema mjestu njihova boravka u našoj zemlji, ali tek nakon raspisivanja izbora.

Pregled popisa birača s prebivalištem u Hrvatskoj dostupan je na internetskim stranicama Središnjeg državnog ureda za upravu www.uprava.hr, a za birače bez prebivališta u Hrvatskoj i birače s prebivalištem u Zagrebu na adresi www.zagreb.hr.

Dodatne informacije mogu se tražiti putem nadležnog diplomatskog ili konzularnog ureda RH čiji se popis nalazi na internet adresi MVPEI-a (www.mvpei.hr).

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara