Pozivnica za NATO stiže u proljeće 2008.

Pozivnica za NATO stiže u proljeće 2008.

U PROLJEĆE iduće godine Hrvatska bi trebala dobiti pozivnicu za članstvo u NATO-u, što znači da bi 2009. mogla postati punopravnom članicom. Prema zadnjem istraživanju, 43 posto hrvatskih građana podržava ulazak u tu vojnu asocijaciju.

Da je informacija odaslana iz državnog vrha istinita potvrđuje i to što je nedavno odlučeno pojačati kampanju u kojoj bi se na svim razinama obavijestima i podatcima iz mjerodavnih izvora izvijestilo hrvatsku javnost što Hrvatskoj donosi članstvo u NATO-u.

Ulasku u NATO prvenstveno se protive nevladine udruge, a neke od njih posebno su se usprotivile Vladinom stajalištu da o tome nije potrebno provesti referendum. Državnom vrhu ovih su dana u otvorenom pismu izrazile zabrinutost jer, naglašavaju, Vlada do sada nije otvarala javni dijalog s građanima o pristupu Hrvatske NATO-u.

Također, ističu kako Vlada nije ponudila potpune i raznovrsne podatke o koristima i troškovima ulaska te o koristima i troškovima neulaska, što je preduvjet za informirano, samostalno i odgovorno odlučivanje građana o pristupu. I pojedine parlamentarne stranke iskazale su također svoje nezadovoljstvo činjenicom da vlast ne kani raspisati referendum o ulasku u NATO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeni podaci najnovijeg istraživanja koje je naručila Vlada, a čiji bi se rezultati trebali uskoro objaviti, pokazuju da je raspoloženje hrvatskih građana prema članstvu u NATO-u poraslo na 43 posto. Ako se usporede rezultati ranijih istraživanja, primjerice onom iz veljače kad je potpora bila svega 35 posto, najnoviji rezultati vrlo su pozitivni.

Od 2000. Hrvatska je u strukturama NATO-a i to preko "Partnerstva za mir", a sudjeluje u vježbama i drugim aktivnostima NATO-a putem Godišnjeg akcijskog plana (MAP) te sa 150 vojnika u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu.

Foto: AFP

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara