Prague Post: Česi, ne pokušavajte plivati do Brača!

ČEŠKI dnevni list Prague Post u svom je zadnjem izdanju donio je priču o pehu koji svake godine prati češke turiste u Hrvatskoj, točnije na Jadranu. Dobro, možda riječ peh i nije najbolji izraz koji se može upotrijebiti prilikom pisanja teksta o ljetovanju Čeha na Jadranu.

Naime, samo od početka ljeta do sredine kolovoza ove godine u Hrvatskoj je poginulo 15 čeških turista, dok je prošlog ljeta poginulo 19 Čeha. Budući da na jadranskoj obali trenutno boravi još nekoliko tisuća gostiju iz Češke, postoji opravdana bojazan čeških vlasti za svoje građane.

Prema nekim predviđanjima, ova godina bi mogla zabilježiti čak milijun čeških turista na Jadranu, a uzme li se u obzir porast broja fatalnih slučajeva među Česima, postoji mogućnost da će do kraja sezone poginuti još nekoliko turista te da će ukupna brojka smrtnih slučajeva prerasti prošlogodišnju.

Prague Post u tekstu o češkim turistima u Hrvatskoj piše kako je hrvatski MUP hotelijerima i turističkim organizacijama uputio zamolbu u kojoj traži da se češkim gostima objasni sve o opasnostima na koje mogu naići tijekom boravka na Jadranu. Češko MVP je svojim državljanima izdalo priopćenje u kojem turiste upozorava neka dobro prate lokalnu vremensku prognozu, a osobito ih poziva da paze na obalni vjetar zvan bura, piše list.

Isti izvor također poziva građane neka budu oprezni na suncu, te neka paze na vremensku prognozu i buru, ali i odašilje jedno sasvim neobično upozorenje. Naime, dnevnik u potpisu jedne fotografije kojom je popraćen tekst, moli Čehe neka ne pokušavaju plivati do Brača!

Da Česi doista nisu ozbiljno shvatili na kakve zamke mogu naići na Jadranu, svjedoči i podatak koji je dnevniku dao novinar češke televizije Matyas Zrno, koji je ovog ljeta nekoliko tjedana pratio odmor svojih sunarodnjaka na Jadranu. Prema Zrni, turisti donose nepromišljene odluke i prije nego što dođu na jadransku obalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši turisti često voze bez prestanka kako bi što prije došli na more. Rezultat ovakvog pristupa putovanju jest taj da često izazivaju prometne nesreće, i to svega nekoliko kilometara prije nego što dođu na svoje odredište." - smatra Zrno.

"Također, mnogi turisti ostaju nesvjesni da voda može iskriviti osjećaj udaljenosti. Npr., u srpnju je jedna češka obitelj odlučila preplivati od Makarske do otoka Brača. Nisu imali pojma da je to 15 kilometara udaljenosti. Na kraju su, nekoliko kilometara od obale, ipak spašeni, ali potpuno iscrpljeni." - rekao je Zrno.

Da bi zaštitile turiste, češke su vlasti ove godine u Splitu pokrenule sezonsku radio postaju na češkom jeziku, a sličan će projekt dogodine biti pokrenut u Dubrovniku i Rijeci. Cilj pokretanja radio postaje je uspostavljanje stalnog servisa informacija koje bi trebale pomoći češkim turistima pri odabiru lokacija, ali i aktivnosti, tijekom ljetnih dana na Jadranu.

I na kraju, tekst o svojim turistima Prague Post je zaključio kako su Hrvati ostali prijateljski naklonjeni prema Česima, iako ih još i danas znaju nazivati "paštetarima".

Izraz je nastao zbog hrvatske percepcije češkog turista kao onog koji sa sobom nosi svoju hranu, te radije jede kruh i paštetu, nego da novac potroši u hrvatskom restoranu, zaključuje Prague Post.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara