Praizvedba Stockhausenova novog djela u veljači

NOVO djelo njemačkog skladatelja Karlheinza Stockhausena pod imenom ´Hoch-Zeiten´ bit će praizvedeno na festivalu u Las Palmasu na Kanarskim otocima 2. veljače iduće godine, izjavio je sam umjetnik na tiskovnoj konferenciji održanoj ovih dana. tiskovnoj konferenciji održanoj ovih dana.

Djelo ´Hoch-Zeiten´ bit će zatim predstavljeno dva tjedna kasnije u Koelnu. Radi se o petom dijelu njegova monumentalnog ciklusa ´Licht´ (Svjetlost).

Kompoziciju će izvesti simfonijski orkestar i zbor regionalne radio-televizije Westdeutscher Rundfunk (WDR), a bit će potrebna i impozantna tehnička oprema. Naime, kompozicija se tijekom 35 minuta izvodi istodobno u dvije različite dvorane: u jednoj dvorani svira orkestar, a u drugoj pjeva zbor.

Uz sustav zvučnika, publika će u dvorani u kojoj sjedi ´čuti glazbu za koju ne vidi odakle dolazi´, objasnio je Stockhausen. Nakon stanke, orkestar i zbor prelaze iz jedne dvorane u drugu ponavljajući početnu temu.

Samo tehnička oprema potrebna za provedbu ovog projekta teži 4,5 tone, a do Las Palamasa će biti prevezena zrakoplovom.

Osim toga, zbor i orkestar bit će podijeljeni u pet skupina koje izvode različite ritmove. Zbor će na pet različitih jezika pjevati pjesme o ljubavi: na engleskom, arapskom, svahiliju, kineskom i hindu jeziku.

U rujnu 2001. Karlheinz Stockhausen (74) izazvao je skandal izjavivši nakon terorističkog napada 11. rujna da se radi o ´najvećem umjetničkom djelu ikada stvorenom´.

Zbog kontroverze koju je izazvala njegova izjava otkazano je više koncerata poznatog skladatelja, među kojima i oni u Hamburgu i Bernu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara