Praizvedbe u "Gavelli", "Exitu" i "Kerempuhu" u studenome

Dva dramska teksta i jedno prozno djelo obrađeno za kazališnu pozornicu jedine su praizvedbe zagrebačkih gradskih kazališta.

Gradsko dramsko kazalište (GDK) "Gavella", koje danas slavi pedeseti rođendan, šremijerno će 26. studenoga izvesti dramu Lade Kaštelan "Prije sna" u režiji Nenni Delmestre.

Raščlambom stanja i teškoća u našem društvu ansambl "Gavelle" u predstavi će pokušati oslikati hrvatsku zbilju, iskreno, hrabro i, kako ističu, "umjetnički relevantno".

U tom dramskom tekstu suvremena hrvatska dramaturginja dotiče pitanje života i smrti, ističe sukobe ruralnog i urbanog, bogatog i siromašnog, politički podobnog i nepodobnog i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Praizvedba drame "Usamljeni zapad" irskog pisca Martina McDougha na rasporedu Teatra "Exit" je 13. studenoga. Priređena je u suradnji s međunarodnom putujućom kazališnom skupinom "Volcano Theatre Company" iz Walesa, a režirali su je Fern Smith i Paul Davies. To je gorka satira o ruralnoj Irskoj, gdje stalne okršaje dvojice braće pokušava dovesti u red mladi mjesni svećenik.

Satiričko kazalište "Kerempuh" 19. studenoga izvodi premijeru "Ništa nas ne smije iznenaditi" po romanu Ante Tomića, u režiji Aide Bukvić.

Taj tekst prati događaje skupine vojnika tzv. JNA zatočenih u stražarnici na albanskoj granici. Smjestivši radnju u zadnju jugoslavensku petoljetku, Tomić bira mjesto i vrijeme u kojima je besmisao jedne umiruće države na svom vrhuncu, a nadolazeći se rat "već osjeća u zraku".

(Hina) xsdju ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara