Praizvedbe u zagrebačkom, riječkom, osječkom i varaždinskom HNK u prosincu

Praizvedbe u zagrebačkom, riječkom, osječkom i varaždinskom HNK u prosincu

U HNK-u u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu u prosincu će biti praizveden jedan balet, jedna dramska predstava, te dvije komedije.

Balet "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog, napisan prema libretu Mariusa Petipaa, a nastao od bajke Ernesta Theodora Amadeusa Hoffmanna koju je obradio Alexandre Dumas, jedina je ovomjesečna premijera zagrebačkoga HNK, 11. prosinca.

Predstava će biti postavljena kao hommage koreografu Waczlawu Orlykowskom i njegovoj koreografiji iz 1970. koju će prenijeti Vesna Butorac Blaće i Dinko Bogdanić pod ravnanjem maestra Carla Palleschija.

Riječ je o baletnoj bajci kojoj je radnja smještena u vrijeme Božića, a namijenjena je ponajprije mladoj publici u vrijeme božićnog darivanja.

U HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci 3. prosinca na programu Talijanske drame je komedija "Newyorški maraton" Edoardoa Erbe u redateljskoj obradi Neve Rošić.

Predstava donosi priču o dvama maratoncima, Mariu i Steveu, koji treniraju za najmasovniji svjetski maraton, onaj u New Yorku. Stevea i Maria odigrat će Mirko Soldano i Bruno Nacinovich.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječki HNK 7. prosinca publici nudi praizvedbu drame "Naranča u oblacima" hrvatske dramske spisateljice Ivane Sajko u režiji Franke Perković i izvedbi Sandre Lončarić, Ivana Glovackog, Nele Kočiš, Milenka Ognjenovića, Ane Stanojević i Vjekoslava Jankovića.

Radnja te drame smještena je u čistilištu. Prikaz bezgraničnosti ljubavi osnovna je tema drame, ali ona dotiče i ostale životne probleme - generacijski nerazmjer, odnos mladih prema autoritetima, nesnalaženje pojedinca u svojem okruženju, nerazumijevanje okoline, ali i najmračniju i najbolniju istinu: kako za drukčije, neprosječne ljude nema "sretnog" mjesta na ovome, niti na onome svijetu.

Komedija Tomislava Zajeca "John Smith, princeza od Walesa" u režiji Borne Baletića premijerno će biti izvedena 18. prosinca u varaždinskom HNK-u.

Riječ je o priči o Johnu Smithu, opsjednutim princezom Lady Di, koji se jednoga dana počne odjevati kao da je on poznata princeza.

Smith nije ni transvestit, niti homoseksualac, a promjene u njegovu životu počinju primjećivati njegova majka, poslovni prijatelji i bivša supruga.

Komediju će odigrati Stojan Matavulj, Berislav Tomičić, Ines Bojanić i Darko Plovanić.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara