Praizveden "Vukovarski requiem"

Simfonijski orkestar i Zbor HRTa, Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" i Ženski zbor ansambla "Lado" pod dirigentskim vodstvom Vladimira Kranjčevića praizveli su večeras u koncertnoj dvorani Lisinski "Vukovarski requiem" mladog hrvatskog skladatelja Davora Bobića.

Kao solisti nastupili su Martina Tomčić (alt), Ivo Gamulin (tenor) i dramski umjetnik Dragan Despot u ulozi govornika.

Davor Bobić za skladanje Vukovarskog requiema za predložak je uzeo poemu istoimenog naslova hrvatskog književnika Ernesta Fišera.

Requiem se sastoji od četiri dijela: "Pretkazanje", "Kalvarija", "Uznesenje" i "Requiem".

Bobić je ga je pisao u razdoblju od 1991. do 2001. godine.

"Ovo djelo-simfonija zanimljivo je i po tome što se prvi put u takvom jednom djelu pojavljuje narodni zbor. Alt i tenor solo imaju sažetu ali tematsku važnu ulogu, a govornik se pojavljuje na kraju samo s jednom, ali odlučujućom rečenicom", piše u programskoj knjižici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbor uključuje 120 ljudi, tretiran je homofonijski u bogato obojenim blokovima, a orkestru je povjerena nadasve važna zadaća povremeno samostalnoga tonskoga opisa događaja, navodi se u promotivnom materijalu praizvedbe.

Djelo Davora Bobića potresna je posveta poginulima u čijem se najdojmljivijem trenutku slušateljstvu nudi zborni latinski citat iz Mise za mrtve.

Među brojnom publikom u dvorani Lisinski bili su i predsjednik Stjepan Mesić, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, potpredsjednik Sabora Luka Bebić te drugi predstavnici kulturnog i javnog života.

Publika je dugotrajnim pljeskom nagradila večerašnje izvođače i mladog hrvatskog skladatelja Bobića, koji su na ovaj način dali svoj doprinos današnjoj proslavi sjećanja na žrtvu Vukovara.

(Hina) xatod yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara