Pratimo trendove: Više od 60 posto Hrvata pretilo

Pratimo trendove: Više od 60 posto Hrvata pretilo

Tekst: Z.J.
Foto: Ilustracija

KAKO na drugim poljima, poput mode ili glazbe, tako hrvatski narod prati trendove i u ozbiljnom društvenom problemu - pretilosti, pa smo se našli na samom vrhu Europe po broju pretilih osoba. Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je više od 70 posto pretilih muškaraca i 60 posto pretilih žena. Prema posljednjim statistikama, 61 posto od ukupnoga broja hrvatskih građana je pretilo.

Predsjednik Hrvatskog društva za debljinu prof. dr. Mirko Koršić jučer je na okruglom stolu o debljini iznio još drastičnije podatke. Prema podacima Društva, u Hrvatskoj je 79,2 posto muškaraca i 49,9 posto žena za koje se ocjenjuje da imaju prekomjernu tjelesnu težinu i da su pretili.

Svi na dijeti, ali rijetki na ispravnoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspoređujući podatke od prije samo četiri godine, stručnjaci su zamijetili drastično povećanje broja pretilih osoba. Broj osoba s prekomjernom težinom je porastao za oko 50 posto kod muškaraca i 20 posto kod žena.

Koršić je upozorio da će zbog prekomjerne težine današnja djeca kraće živjeti, a bit će i ugrožena bolestima poput šećerne bolesti tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, nekih malignih bolesti te bubrežne insuficijencije. Iz Društva su naglasili da upravo stoga treba poduzeti sve potrebne mjere kako bi se preveniralo povećanje broja pretilih osoba, ali i liječilo one koji su već ušli u skupinu pretilih osoba.

Istodobno, visoki postotak od 90 posto građana u razdoblju od 25 do 55 godina je u posljednjih pet godina bio na nekoj vrsti dijete. Nažalost, neznanje ljude vodi do pribjegavanja svim mogućim načinima gubljenja kilograma koji najčešće završavaju neuspjehom, dok se rijetko tko od pretilih uhvati jedinoga ispravnog načina gubljenja suvišnih kilograma: kretanja, promjene načina prehrane, redovitog spavanja, ali i pomoći liječnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara