Pravnici iz BiH preuzimaju posao inozemnih stručnjaka

UPRAVLJANJE institucijom ombudsmana Bosne i Hercegovine, koja je utemeljena Daytonskim sporazumom i na čijem je čelu sve od 1996. godine bio stranac, s prvim danom 2004. godine preuzeli su domaći pravnici.

Kako se navodi u priopćenju Ureda ombudsmana BiH objavljenom u utorak u Sarajevu, dužnost koju je do sada obnašao Frank Orton preuzeli su 1. siječnja Mariofil Ljubić, Snežana Savić i Safet Pašić. Njih su u listopadu 2003. godine predložili članovi Predsjedništva BiH sukladno ranije utvrđenim kriterijima po kojima tri ombudsmana trebaju biti iz reda tri konstitutivna naroda.

Mariofil Ljubić, koji je imenovan kao predstavnik hrvatskog naroda, bivši je visoki dužnosnik Hrvatske demokratske zajednice BiH i dugogodiđnji predsjednik Parlamenta Federacije BiH.

Snežana Savić imenovana je ispred srpskog naroda a ranije je bila sudac Ustavnog suda BiH dok je Safet Pašić kao predstavnik Bošnjaka karijeru gradio u Vladi Federacije BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S početkom ove godine, u BiH je prestao funkcionirati i Dom za ljudska prava, najviša sudbena insitucija zadužena za zaštitu ljudskih prava koja je također utemeljena Daytonskim sporazumom.

Iako su članovi Doma bili i domaći suci, odlučujuću ulogu imali su inozemni suci.

Među velikim brojem odluka koje je Dom donio, posebice se ističe ona kojom je Vladi Republike Srpske naložena potpuna istraga o masakru u Srebrenici. Vlasti u Banja Luci krajem prosinca formirale su posebno povjerenstvo koje ima zadaću za šest mjeseci sačiniti odgovarajuće izvješće i dostaviti ga posebnom odjelu za ljudska prava pri Sudu BiH koji je postao pravnim nasljednikom Doma za ljudska prava.

(Hina) rm dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara