Pravnici: Kaznena reforma mora se nastaviti

Sudionici 16. savjetovanja Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu ocijenili su danas da se kaznena reforma ne može zaustaviti i da će novi zakonodavac morati brzo promijeniti Kazneni zakon (KZ), osobito zbog kaznenih djela gospodarskog kriminala.

Izmjena važećeg Kaznenog zakona iz 1998. nužna je jer se u uvjetima privatnog vlasništva i tržišnog gospodarstva gospodarski kriminal ne može učinkovito kažnjavati na temelju odredbi zaostalih iz razdoblja društvenog vlasništva i dogovorne ekonomije.

Zaključaj je to pravnih stručnjaka drugog dana tradicionalnog opatijskog savjetovanja koje se ove godine održava pod nazivom "Predloženi hrvatski kazneni zakonik, stare dileme, novi sporovi i potpora javnosti".

Kako savjetovanje ne bi ostalo zapamćeno samo po tome što se raspravlja "o zakonu kojeg nema", odnosno o izmjeni KZ-a iz srpnja koje je Ustavni sud nedavno ukinuo, dio sudionika smatra da bi novi zakonodavac ukinuti zakon trebao uputiti u saborsku proceduru kao prijedlog za izmjenu KZ-a.

"Na ukinutom zakonu radili su pravni stručnjaci i bez obzira na promjenu odnosa političkih snaga u Saboru on bi trebao biti osnova za neizbježnu izmjenu KZ-a," kazao je zamjenik glavnog državnog odvjetnika Milojko Vučković.

Nasuprot tvrdnjama dijela odvjetnika u medijima da će zbog ukinutih izmjena koje se odnose na gospodarski kriminal najveći dio optuženih po važećem zakonu biti oslobođen zbog nedostajanja pravnog kontinuiteta, analizom Državnog odvjetništva pokazano je da taj kontinuitet postoji.

Nitko od sudionika skupa nije osporio tvrdnje zamjenika glavnog državnog odvjetnika Laze Pajića o postojanju "visokog stupnja pravnog kontinuiteta između više kaznenih djela gospodarskog kriminala u važećem KZ-u i novih kaznenih djela u ukinutim izmjenama KZ-a".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza je međutim pokazala da bi provedba nesuđenih novih propisa zahtijevala veliki dodatni napor svih sudionika u postupku njihove provedbe, osobito državnih odvjetnika i sudaca.

U raspravi o ukinutim izmjenama koje se odnose na zloporabu droga načelnik Odjela kriminaliteta droga u Ravnateljstvu policije Darko Dundović zatražio je pomoć sudaca u provedbi važećeg Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga iz 2001.

Dundović je rekao da, unatoč tom zakonu, policija već dvije godine nije spalila ni grama droge jer sudovi kao tijela koja donose odluke o oduzimanju droge ne osnivaju povjerenstva koja bi u svakom pojedinom slučaju nadzirala spaljivanje droge.

Unatoč nazočnosti brojnih sudaca Dundović nije dobio odgovor zašto sudovi ne osnivaju takva povjerenstva.

Savjetovanje na kojem se okupilo oko 400 pravnih stručnjaka završava sutra.

(Hina) ggrb so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara