Pravo na grad koji neće biti Bandićgrad

Pravo na grad koji neće biti Bandićgrad

"NISMO vandali niti gerila. Ovo što smo napravili je akt građanskog neposluha, jer je nedopustivo da javni gradski prostor služi za političku promociju gradonačelnika Bandića, i to upravo na području na kojem ništa, uprkos obećanjima i proklamiranoj brizi za mlade, nije učinio", izjavio je Teodor Celakoski, jedan od lidera Inicijative "Pravo na grad", koja je akcijom preljepljivanja plakata s likom gradonačelnika Bandića prije tri dana izazvala veliku pozornost.

Oni su na 40 plakata za Salon mladih, preko lica gradonačelnika Zagreba Bandića na njegovoj "osobnoj", koja se nalazi na plakatu, priljepili ljepljive trake, izražavajući time neslaganje svekolikom politizacijom i Bandićevom privatizacijom javnih prostora, kao i sa po njima promašenom kulturnom politikom vlasti u metropoli, koja se ogleda u potpunoj nebrizi i nedostatku sluha za mlade i njihove kulturne potrebe.

"Salon mladih nije naša meta, jer ta kao kreativna provokacija sa Bandićevim likom je danas i u ovom kontekstu, čista propaganda", naglasili su iz "Prava na grad"

"Zagrebom se upravlja usmeno kao seoskim gospodarstvom. Cijela društvena sfera se pozicionira prema jednom centru moći. Svi se u gradu ravnaju prema narcisoidnom poremećaju Milana Bandića", ogorčen je Celakoski.

"Već godinu dana bezuspješno pokušavamo uspostaviti komunikaciju sa Gradskom upravom koja je ignorantna, nesposobna i neobavještena i samo proklamirano naklonjena mladima, jer na nijedan naš dopis u proteklih godinu dana se nisu udostojili odgovoriti".

Osim gradskog proračuna koji za kulturne potrebe mladih, koji u Zagrebu čine četvrtinu, izdvaja tek 350 tisuća kuna, a koje se čak nisu u potpunosti potrošile za navedenu svrhu, Bandiću se zamjera i zaboravljanje potpisa koji je stavio na Deklaraciju "Nezavisna kultura i mladi u razvoju grada Zagreba". Što je donekle "neopravdano", jer ipak je potpisao u predizborno vrijeme. Osiguravanje infrastrukturnih uvjeta, pri ćemu se misli na tvornice "Badel" i "Gorica" u Šubićevoj, koje su bile obećane prenamjeni za kulturne sadržaje, a sada se tamo otvaraju skladišta, dućani i noćni klub, posebna je priča, upozoravaju u inicijativi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za Badelovu tvornicu u Šubićevoj, u kojoj se krajem rujna održala uspješna kulturna manifestacija koju je posjetilo 15-ak tisuća ljudi, smo predložili model mješovite ustanove, a gospodinu Kaliniću, pročelniku Ureda za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba koji tvrdi da se radi o suviše atraktivnoj lokaciji da bi je se pripustilo kulturnim sadržajima, poručujemo neka posjeti Beč i ostale europske metropole, gdje su upravo stare tvornice na atraktivnim lokacijama prenamjenjene u kulturne centre."

Inicijativa se ne protivi Bandiću zbog političkih neslaganja, niti je to područje njenog djelovanja, već se energično protivi načinu vladanja prvog čovjeka glavnog grada, koji stvari vatrogasno "rješava" telefonskim pozivima ili se slika na gradilištima kapitalnih projekata, dok se institucionalizirani oblici komunikacije u suvremenom društvu, kao što je primjerice odgovranja na dopise i predstavke, potpuno zanemaruju, jer u organizaciji zagrebačke vlasti sve se svodi na osobna poznanstva i povezanosti. "Nailazimo na potpunu blokadu u bilo kakvom pokušaju komuikacije sa gradskim strukturama, već na razini tajnica", rekla je Emina Višnjić iz "Clubturea".

Ističu da neće pristajati uz nijednu političku opciju, kao i da će akcije poduzimati dokle god to bude potrebno."Na redu su još efektniji i jači potezi, samo ne s plakatima", izjavili su za Index voditelji Inicijative

Nezavisni zagrebački kulturnjaci i udruge mladih ne mogu probiti prvu liniju okoštale i bezosjećajne birokracije sastavljene od pročelničkih i načelničkih tajnica, na što su eto odgovorili pokrivanjem usta sveprisutnog gradonačelnika, samo što se Bandić i ispod ljepljivih traka, i dalje smije.

Zvonko Alač

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara