Pravoslavna crkva kraj Podgorice dignuta u zrak

MITROPOLIJA crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve je priopćile kako je u noći od četvrtka na petak eksplozivnom napravom oštećena Crkva Svetih novomučenika, koja se gradi na brdu Pardus nadomak Podgorice.

U svom je priopćenju Mitropolija taj događaj nazvala "terorizmom najgore vrste", a u prilog takvoj tvrdnje navela pronalazak detonatorskih štapina i kolutova.

Priopćenje također navodi da "neodgovorni političari i dužnosnici" u Crnoj Gori već duže vrijeme podgrijavaju atmosferu za nekažnjene napade na pravoslavne hramove i manastire, kao i svećenike SPC..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnogorska policija, pak, u svom priopćenju tvrdi da je u crkvi pronašla dva trotilska metka, međusobno povezana detonirajućim štapinom, koji su izuzeti radi vještačenja i ispitivanja. Na udaljenosti od oko 290 metara od objekta, pronađen je plastični kalem, koji služi za namotavanje sporogorećeg štapina, a nešto bliže objektu pronađeno je oko šest metara sporogorećeg štapina, navodi priopćenje Uprave policije.

Na crkvi u izgradnji je od posljedica eksplozije uništena drvena konstrukcija, na kojoj se trebala izliti betonska ploča za kupolu, dok su zidovi djelomično oštećeni.

Oporbena Narodna stranka je najoštrije osudila miniranje crkve te pozvala crnogorsku policiju da hitno riješi slučaj. U njenom priopćenju se tvrdi da taj teroristički čin može imati "dalekosežne posljedice po mir u Crnoj Gori" te indirektno optužila Crnogorsku pravoslavnu crkvu da stoji iza napada.

Andrija Mandić, predsjednik Srpske narodne stranke, je pak optužio crnogorsku vlast za umiješanost u miniranje. On je objasnio da na vlast sumnja jer je podgorička komunalna inspekcija Podgorice prije nekoliko godina rušila temelje iste crkve, pod izgovorom da ona nije po urbanističkom planu, iako je brdo Pardus van svakog urbanističkog plana.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara