Pravosudnu akademiju staru četiri godine Sanader predstavio kao novinu antimafijaškog zakona

Pravosudnu akademiju staru četiri godine Sanader predstavio kao novinu antimafijaškog zakona

"NE VJERUJEM u ono što čitam. Pa zar Premijer ne zna da je Pravosudna Akademija osnovana 2004.godine? Ja sam je osnovala sa zadaćom specijalizacije sudaca za pojedina područja i to upravo po uzoru na Francusku i Kanadsku Pravosudnu Akademiju", napisala je bivša ministrica pravosuđa i čelnica Demokratskog centra Vesna Škare Ožbolt na svom blogu u kojem je komentirala najnovije mjere premijera Ive Sanadera protiv organiziranog kriminala.

Nova stara akademija

Naime, Sanader je govoreći o antimafijaškom zakonu kazao kako je izvijestio predsjednika Sabora i članove vijeća o osnivanju sudačke akademije po uzoru na Francusku i Italiju. Naime na toj akademiji birat će se suci koji nakon završetka fakulteta i polaganja pravosudnog ispita, idu još tri godine u tu akademiju.

Sanader je "svoju" ideju obrazložio mjerama za 'ubrzanja rada sustava', a u tu će svrhu u francuski Bordeaux, gdje je francuska sudačka akademija, ići i državni tajni Dražen Bošnjaković. 

"U moje  vrijeme Akademiju su prošli suci i državni odvjetnici za suđenje za ratne zločine. Provedena je specijalizacija sudaca iz područja obiteljskog prava, a pripremao se tada i program za specijalizaciju sudaca za organizirani kriminal i korupciju", navodi Škare Ožbolt na svom blogu dodajući kako premijer očito ne zna kako se u proračunu svake godine izdvaja i novac za Pravosudnu akademiju, a očigledno nema pojma ni da ona ima svoju zgradu u čijem upravnom vijeću sjede suci Vrhovnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanaderovog zakona plaše se samo mafijaši-početnici

"On sada šalje državnog tajnika  Bošnjakovića  u Francusku, a u ministarstvu mu sjede ljudi koji su u Francuskoj već bili i snimili sve procese. Na što se troše novci poreznih obveznika?", pita se Škare Ožbolt dodajući kako je očekivala od premijera puno jače mjere u borbi protiv mafije.

"Od ovoga što čini glavnu okosnicu Antimafijaškog zakona mogu se preplašiti samo mafijaši početnici", zaključila je na kraju svog bloga Škare Ožbolt.

Inače, uvidom u službene internet stranice moguće je čuti Sanaderov govor 12. listopada 2005. godine u kojem se spominje projekt Pravosudne akademije.

I.Ć.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara