Praznik rada u svijetu

Praznik rada u svijetu
MEĐUNARODNI praznik rada obilježava se u četvrtak diljem svijeta, a svakako najveću pozornost privlači njegovo inače tradicionalno slavljenje u Kini, ove godine potpuno upropašteno širenjem virusa atipične upale pluća (SARS).

Protelih godina milijuni kineskih radnika slavili su praznik rada velikim javnim manifestacijama i odlascima u poznata odmarališta. Lani je ukupno 87 milijuna Kineza krenulo na put, priskrbivši državi četiri milijarde dolara prihoda od turizma.

Zbog SARS-a Kinezi ove godine praznik rada slave zatvoreni u svoje domove. Državna televizija emitira filmske maratone, a svako malo se objavljuju upozorenja da je najsigurnije biti kod kuće i zabrane protiv putovanja.

Ove su godine tradicionalne medalje "uzornih radnika" partijski čelnici dijelili liječnicima i medicinskim sestrama za njihov "neumoran" rad na suzbijanju SARS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Indoneziji se nekoliko desetaka tisuća radnika okupilo na raznim lokacijama diljem zemlja i prosvedovalo što praznik rada još nije proglašen državnim blagdanom. Najviše ih je bilo u Džakarti, gdje se okupilo nešto više od 5.000 prosvjednika.

U Japanu su u četvrtak održani brojni sindikalni prosvjedi. Od vlade se traži više sigurnosti za zaposlenike. Savez sindikata procjenjuje da je diljem zemlje ukupno prosvjedovalo čak 700.000 njihovih članova.

Na Filipinima se ovaj praznik poklapa s prvom godišnjicom rušenja predsjednika Josepha Estrade, pa se osim radničkih odvijaju i prosvjedi Estradinih lojalista.

U Berlinu su uobičajeni sukobi mladih ljevičara, desničara i policije počeli već tijekom noći, nekoliko sati prije početka najavljene proslave praznika rada u Mauerparku. Policija se od napada branila suzavcem i uhitila nekoliko desetaka osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara