Pred drugi krug francuskih izbora Bayrouvi glasovi jedina nada za Segolene Royal

IAKO SE u manje od dva tjedna do drugog kruga francuskih predsjedničkih izbora još mnogo toga može dogoditi, na osnovu rezultata prvog kruga i prvih post-izbornih anketa većina analitičara drži da je desničarski kandidat Nicolas Sarkozy u znatnoj prednosti pred socijalističkom kandidatkinjom Segolene Royal.

Sarkozy se u drugi krug plasirao zahvaljujući 31,1 % glasova, dok je Segolene Royal dobila 25,7 %. Taj razmak ne iznosi mnogo, ali je Sarkozy ipak uspio prijeći ono što mnogi francuski analitičari smatraju psihološkom barijerom od 30 % glasova, odakle je daleko lakše dalje prikupljati 50 % neophodnih za drugi krug.

Samim time što je uspjela ući u drugi krug Segolene Royal je napravila veliko dostignuće, ali je njen zadatak u sljedeća dva tjedna daleko teži. Iako su manje-više svi predsjednički kandidati ljevice (komunisti, trockisti, zeleni i antiglobalisti) gotovo odmah nakon objave rezultata izjavili kako pozivaju svoje birače da za dva tjedna daju glas Segolene Royal, njihovi glasovi - ukoliko se priključe onima već danima za Segolene Royal daju tek 36 %.

Stoga će se pažnja francuske javnosti i izbornih analitičara morati usredotočiti na ostale kandidate - centrista Francoisa Bayroua koji je dobio 18,4 % i ekstremnog desničara Jean-Marie Le Pena koji je dobio 11,4 %.

Za Le Penove glasače je gotovo sigurno da u najvećem broju svoj glas neće dati ljevičarki Segolene Royal. Dio njih će tijekom drugog kruga ostati kod kuće, a dio će bez svake sumnje dati podršku Sarkozyju, koji je dio njih već pridobio svojom nacionalističkom retorikom i tvrdom anti-imigrantskom politikom.

Kao jedini izvor glasova za pobjedu Segolene Royal u drugom krugu ostaje glasačko tijelo Francoisa Bayroua, koje je podršku dalo kandidatu koji je sebe opisivao kao "umjerenu" i "pomiriteljsku" alternativu Francuskoj tradicionalno podijeljenoj na ljevicu i desnicu.

Mnogi u socijalističkom taboru se nadaju da će Bayrouvi glasači znati prepoznati ono što se smatra "ekstremnim" u neoliberalnom i "čvrstorukaškom" programu Sarkozyja, te da će se prikloniti Segolene Royal kao manjem zlu. Isto tako su se još prije samih izbora javile špekulacije odnosno prijedlozi Segolene Royal da se s Bayroum sklopi određena predizborna ili postizborna koalicija, temeljem koje bi se osigurala podrška za socijalističkog kandidata u drugom krugu.

Bayrou je, pak, već ranije najavio kako u slučaju da se ne izbori za drugi krug neće svojim glasačima davati nikakve sugestije niti objavljivati vlastite kandidate. Isto se moglo čuti i u sinoćnjem postizbornom obraćanju pristašama gdje je pazio da se nijedna riječ ili fraza ne protumači kao sugestija u jednom ili drugom smjeru.

Ono što se nešto kasnije spominje kao, možda odlučujući faktor za Bayroua, odnosno tabor kojem bi se mogao prikloniti, jesu parlamentarni izbori koji se u Francuskoj održavaju u lipnju. Na njima će sudjelovati i UDF, stranka desnog centra čiji je Bayrou bio kandidat. Riječ je o relativno malenoj stranci koja - kao i sve francuske stranke njenog kalibra - svoj utjecaj na nacionalnoj sceni koristi zahvaljujući dvokružnom većinskom sustavu (sličnom onome koji je 1990. godine primijenjen na prvim demokratskim izborima za hrvatski Sabor). Između dva kruga izbora kandidati manjih stranaka trguju s većim, ali sebi ideološki srodnim strankama i tako omogućavaju da se uz velike, i male stranke pojavljuju u Nacionalnoj skupštini.

UDF je, dosada, slične aranžmane imao isključivo s drugim desnim strankama, uključujući Sarkozyjevu UMP. Ukoliko bi Bayrou dao podršku Royal, taj bi sporazum pao u vodu te UDF ostao bez zastupnika u parlamentu. Zato većina promatrača drži da se Bayrou neće usuditi, barem ne otvoreno, dati podršku Royal.

U međuvremenu je agencija CSA provela prvu post-izbornu anketu među Bayrouvim pristašama i glasačima. Prema njima se 45 % izjasnilo da će glas dati Royal, 39 % Sarkozyju, a 15 % još nije donijelo nikakvu odluku.

Ankete provedene na cjelokupnom uzorku potencijalnih birača pokazuju da  Sarkozy može očekivati 54 %, a Royal 46 % glasova u drugom krugu.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara