Pred Saborom prosvjed radnika kurirskih službi

Dvjestotinjak radnika kurirskih službi prosvjedovalo je jutros pred Hrvatskim saborom protiv monopola Hrvatske pošte (HP) na pošiljke do sto grama, dok su radnici HPa istodobno dijelili letke zastupnicima tvrdeći da svaka europska država štiti interese nacionalnog poštanskog operatera.

Predloženim izmjenama Zakona o pošti definirane su, među ostalim, rezervirane poštanske usluge samo za HP kao javnog operatera, što uključuje i pošiljke do 100 grama sukladno EU direktivi, kao i univerzalne i kurirske usluge, te način odobravanja dozvola za tu djelatnost.

No, predstavnici Sindikata kurirskih i dostavnih službi, tvrde da će, usvoji li se takav prijedlog zakona, 3.000 radnika u kurirskim službama ostati bez posla.

"Kad bi se počeo primjenjivati takav zakon dogodila bi se ružna stvar - 3.000 ljudi počelo bi raditi za istog poslodavca, a to je Zavod za zapošljavanje", rekao je čelnik Sindikata kurirskih službi Branko Regjo.

Ustvrdio je da su kuriri i dostavljači građani Hrvatske a ne kriminalci i građani drugog reda. "Samo želimo pravo na rad i normalnu egzistenciju naše djece i obitelji", kazao je Regjo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po nedavnim tvrdnjama čelnika kurirske tvrtke City Express, zakonskim izmjenama poslovanje će se omogućiti jedino tvrtkama koje će imati najmanje tri puta više cijene od HP-a, a to su isključivo međunarodne kurirske tvrtke kojima je fokus poslovanja na međunarodnoj dostavi, pa bi se tako uništile domaće tvrtke koje se bave distribucijom u Hrvatskoj.

Predstavnici Hrvatskog sindikata pošte (HSP) pak tvrde da ne oduzimaju radna mjesta nikome tko posluje po zakonu i samo žele da se uvede reda na tržištu poštanskih usluga. U lecima koje su jutros dijelili pred Saborom navode da svaka država štiti interese svojeg nacionalnog operatera.

Kažu također da je rezervirana poštanska usluga već smanjena u postojećem poštanskom zakonu s 2.000 grama na sto grama, što je na donjoj granici europskog standarda. Primjerice, rezervirane usluge do 350 grama imaju pošte u Francuskoj, Mađarskoj, Italiji i Grčkoj.

(Hina) xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara