Pred vikend snuždena lica na svim svjetskim burzama

Pred vikend snuždena lica na svim svjetskim burzama

CIJENA nafte koja juriša prema psihološkoj barijeri od 100 dolara po barelu, zlato koje je premašilo 850 dolara po unci, strahovanja o inflaciji, kao i podaci poslovanja vodećih američkih banaka koji sugeriraju daleko gore posljedice krize hipotekarnih kredita nego što se mislilo - sve je to u petak na burzama kulminiralo najgorim tjednom u posljednjih nekoliko mjeseci.

Najgore je bilo investitorima u američke tehnološke tvrtke, s obzirom da je indeks NASDAQ 100 u jednom danu pao 6,8 % - što je najgori takav pad od travnja 2002. godine.

Londonski FTSE je petak završio s padom od 3,7 %, dok je londonski indeks FTSE Eurofirst 300 završio s minusom od 3,1 % - što je najgori rezultat od početka hipotekarne krize od prije nekoliko mjeseci.

Wachovia, četvrta po veličini banka u SAD, objavila je kako je u listopadu vrijednost njenih tzv. "subprime" hipotekarnih kredita pala za 1,1 milijardi dolara, kao i da mora poduzeti "izvanredne mjere" zbog drastičnog pada cijene nekretnina u mnogim dijelovima SAD. Slična su upozorenja dale i Bank of America i JP Morgan Chase.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fannie Mae, federalnim novcem sponzorirana američka tvrtka za hipoteke, tvrdi kako je u listopadu imala gubitke od 1,52 milijardu dolara.

Kriza se s hipotekarnih prebacuje i na ostale kredite, pa tako Capital One, vodeći američki dobavljač kreditnih kartica, tvrdi kako je u listopadu više njihovih klijenata imalo problema s ispunjavanjem kreditnih obveza nego u trećem tromjesečju.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara