Pred Vladom ipak prijedlog o osmomjesečnom civilnom vojnom roku

Pred Vladom ipak prijedlog o osmomjesečnom civilnom vojnom roku
CIVILNI vojni rok ipak bi se mogao služiti osam mjeseci, odnosno dva mjeseca duže od redovnog vojnog roka, prijedlog je koji će se sutra, i to na zatvorenom dijelu sjednice, naći pred hrvatskom Vladom.

Vrijeme trajanja civilnog vojnog roka posljednjih je dana izazvalo rasprave i među samim ministrima.

Početkom tjedna u javnosti se pojavio Konačni prijedlog zakona o civilnom služenju vojnog roka, koji je izradilo Ministarstvo pravosuđa, a kojim se predviđalo da civilni vojni rok traje šest mjeseci, koliko traje i redovno služenje vojnog roka.

Međutim, izjednačavanju civilnog i redovnog vojnog roka usprotivila su se dva nadležna ministarstva - obrane i rada i socijalne skrbi, smatrajući da civilno služenje treba biti duže od redovnog.

Nakon tih rasprava i rasprava na vladinim koordinacijama pred Vladom će se sutra tako naći prijedlog da civilni vojni rok traje osam mjeseci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada će o zakonskom prijedlogu o civilnom služenju vojnog roka raspravljati na zatvorenom dijelu sjednice.

Na otvorenom dijelu razmotrit će prijedlog zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT).

Taj je prijedlog vladajuća koalicija usuglasila krajem prošlog tjedna. Kako je tada najavio premijer Ivica Račan, predlaže se HRT ustrojiti kao javnu ustanovu s tri organizacijske jedinice - radijem, televizijom i glazbenom proizvodnjom.

Vlada bi sutra trebala utvrditi i prijedloge izmjena Zakona o pravima državnih dužnosnika, te o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. Izmjenama ta dva zakona od početka iduće godine promijenio bi se način obračuna plaća državnih i pravosudnih dužnosnika i sudaca. Promjenom iz sadašnjeg neto na bruto obračun tih plaća, dužnosnici i suci dobili bi pravo i na porezne i druge olakšice koje sada vrijede za druge građane.

Pred Vladom će se naći i izmjene Zakona o porezu na promet nekretninama kojima bi građani koji po prvi puta kupuju stan ili kuću bili oslobođeni plaćanja 5-postotnog poreza. To se pravo ne bi odnosilo na nove stanove i kuće, jer su ti objekti u sustavu PDV-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara