Pred vladom ovaj tjedan i usuglašena cijena mlijeka

HRVATSKA Vlada ovaj bi tjedan trebala donijeti Uredbu o ciljanoj cijeni svježeg mlijeka, koja sadrži novi način obračuna cijene mlijeka, a dosadašnja temeljna cijena miljeka ostala bi nepromijenjena.

Vlada bi spomenutu uredbu, prema sadašnjim najavama, trebala donijeti na ovotjednoj, posljednjoj ovogodišnjoj sjednici i to na njenom zatvorenom dijelu.

Predstavnici udruga proizvođača mlijeka i predstavnici mljekarske industrije, te Ministarstva poljoprivrede i šumarstva kao posrednika, prijedlog ciljane cijene svježeg sirovog kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, usuglasili su još prošli tjedan.

Prema tim dogovorima, kao i prema predloženoj uredbi dosadašnja temeljna cijena mlijeka ostala bi nepromijenjena i ona bi za svježe kravlje mlijeko iznosila i dalje 1,798 kuna po litri.

Promijenjen je pak način obračuna, pa bi uz sadržaj mliječne masti u nju od sada bio uključen i sadržaj bjelančevina u mlijeku kao i klasa glede broja mikroorganizama i razred glede broja somatskih stanica za kravlje mlijeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Takav bi se način formiranja cijene počeo primjenjivati od 1. siječnja 2003. godine, a iz Ministarstva ne očekuju da novi način obračuna poveća cijenu mlijeka za potrošače.

Nov način formiranja otkupne cijene mlijeka u skladu je s modelom koji se primjenjuje u zemljama EU, a postignut je i zahvaljujući novom sustavu utvrđivanja kakvoće svježeg sirovog mlijeka koji se obavlja u Središnjem laboratoriju za kontrolu mlijeka u Križevcima.

Središnji je laboratorij otvoren početkom rujna ove godine, a prvi su rezultati, nakon mjesec dana rada, pokazali da mlijeko prve klase koje odgovara europskim standardima o kakvoći mlijeka u Hrvatskoj za sada proizvodi samo 23 posto proizvođača.

No, iz laboratorija su tada poručili da nema razloga za zabrinutost jer je i ostalo mlijeko ispravno, samo u tom trenutku nije odgovaralo visokim europskim zahtjevima za izvoz.

Ukupni trošak kontrola mlijeka u križevačkom laboratoriju je 50 kuna, pri čemu polovicu plaćaju poljoprivrednici, a polovicu prerađivači.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara