Predavanje akademika Rudolfa o pomorskim granicama

Akademik Davorin Rudolf izjavio je na večerašnjem predavanju o pomorskim granicama u Klubu Šibenčana u Zagrebu da je bivši premijer Ivica Račan u parafiranu sporazumu s Drnovšekom 2002. o razgraničenju sa Slovenijom u Savudrijskoj vali napustio načelo tzv. sredine mora iako je još 1999. Hrvatski državni sabor zakonski obvezao sve hrvatske pregovarače da se drže tog načela.

Koliko je smiješan i nestručno napravljen taj sporazum, najbolje govori činjenica da je Slovencima ponuđen koridor do otvorenoga mora na prostoru predviđenu po prije trojno potpisanu međunarodnom ugovoru za brodove koji isključivo plove od juga prema sjeveru, istaknuo je Rudolf.

Rudolf je na zemljovidima predočio, kako je rekao, nespretnost hrvatskih pregovarača u razgraničenju na morskom području.

Tako je još 1999. u pregovorima s BiH Republika Hrvatska prepustila Rep Kleka i dva otočića kod Neuma bosanskohercegovačkoj strani, rekao je Rudolf i dodao kako je još apsurdnije rješenje razgraničenja u Bokokotorskom zaljevu između Hrvatske i SiCG-a.

Tamo je također napušteno načelo sredine mora, kazao je Rudolf i dodao kako je dogovoreno da osim toga i onaj dio koji je pripao Hrvatskoj zajedno s hrvatskom policijom nadzire i policija iz SiCG-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit kako komentira stalno uzmicanje hrvatskih pregovarača u razgraničenju na moru, Rudolf je odgovorio kako je u pitanju nestručnost onih koji vode pregovore.

Tako je za "uspješne" pregovore u razgraničenju sa Slovenijom u Savudrijskoj vali činovnica Ministarstva vanjskih poslova nagrađena mjestom pomoćnice ministra u tom ministarstvu, rekao je Rudolf i dodao kako je i pregovarač o razgraničenju u Bokokotorskom zaljevu nagrađen veleposlaničkim mjestom u Londonu.

Govoreći o razgraničenju na kopnu, Rudolf se usprotivio prijedlogu Stjepana Mesića Slovencima da demilitariziraju Svetu Geru. Sveta Gera je hrvatski teritorij i Hrvatska ima suvereno pravo odlučivati što će raditi na svom teritoriju, rekao je je Rudolf.

(Hina) xmk ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara