Predavanje Iliescua: Europskim integracijama nema alternative

RUMUNJSKI predsjednik Ion Iliescu izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu da europskim integracijama nema alternative unatoč tomu što izazivaju i neke neugodne posljedice za buduće članice.

"To je jedino rješenje za Rumunjsku i ostale zemlje, prilika za rast gospodarstva i bolji život naših ljudi", rekao je Iliescu u predavanju "Rumunjski pogled na integraciju i globalizaciju", održanom u Europskom domu, na kraju prvog dana njegova dvodnevnog posjeta Hrvatskoj.

No, integriranje Europe ne smije biti diskriminacijski proces nego sinteza političkih, gospodarskih i kulturnih različitosti karakterističnih za europski kontinent, istaknuo je Iliescu.

Rumunjski predsjednik nada se da će njegova zemlja iduće godine dovršiti pregovore o pristupanju EU i 2007. ući u tu integraciju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima Rumunjska, koja je 1993. godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, do sada je ispunila velik dio političkih, upravnih i gospodarskih reformi.

No, najveći su problemi u prilagodbi poljoprivrede koja znatno zaostaje za europskom konkurencijom.

Rumunjsko gospodarstvo posljednje tri godine raste po stopi od pet posto uz minimalnu inflaciju, a u budućnosti očekuje još veće strane investicije, rekao je Iliescu.

Govoreći o globalizaciji, naglasio je da je to proces u kojem neki dobivaju, a neki gube no nitko ne može živjeti izvan njega. Pozitivnim učincima globalizacije smatra restrukturiranje gospodarstva, uvođenje novih tehnologija i širenje ljudskih prava. No drži da globalizacija mora imati jače izraženu kulturološku i ekološku komponentu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara