Predizborna kampanja u vjerskim časopisima: Stranke, odaberite si sveca!

VERITAS - glasnik sv. Antuna Padovanskog, u novom broju donosi odgovore vodećih političkih stranaka u Hrvatskoj na deset postavljenih pitanja, među kojima je i ono "Kojeg bi sveca izabrali za zaštitnika svoje stranke?".

Odluku da se u časopisu vjerske tematike objavi tekst o političkim strankama, urednik Veritasa objašnjava riječima: "Budući da su pred nama parlamentarni izbori, odlučili smo se za jedan pothvat, pionirski doduše, ali istovremeno dovoljno velik da je za njega trebalo nekoliko mjeseci rada. Često smo u prigodi, gledajući ih na televiziji, kao vjernici kritizirati naše političare i stranke kojima pripadaju te nam se učini da bi se jedva našao koji pošten. Ipak, kao vjernici, i mi smo pozvani da 25. studenoga izađemo na izbore i zaokružimo ona imena i stranke za koje smatramo da će najbolje znati i umjeti voditi naše društvo. Može biti da već unaprijed znamo tko je to, a mnogima će u donošenju konačne odluke biti presudni sitni detalji."

"Sastavili smo deset pitanja, koja nam se nekako najčešće nameću. Ta smo pitanja poslali u tajništva svih većih parlamentarnih stranaka, osobno kontaktirali, telefonski razgovarali i, nakon više od dva mjeseca čekanja, dobili i zadnju grupu odgovora. Odgovori su službeni stav stranke, a pojedini odgovori osobni stav predsjednika stranke", objašnjava i dodaje: "Kao i u sportu, i ovdje, svima želimo uspjeh i dobre rezultate".

SDP: Nismo bili dovoljno uspješni u ukazivanju štetnosti politike vladajućeg HDZ-a

Strankama je Veritas postavio i pitanje što smatraju svojim najvećim uspjehom i svojim najvećim neuspjehom od prošlih izbora.

HDZ kao svoj najveći uspjeh ističe visoki gospodarski rast, porast zaposlenosti, društvenu stabilnost i jačanje međunarodnog položaja. SDP je svoje uspjehe istaknuo u socijaldemokratskoj platformi sažetoj u rečenici “za tržišno gospodarstvo, protiv tržišnog društva”. HNS ističe da su njihovi politički stavovi postali društveni mainstream, HSLS navodi svoje uspjehe na lokalnoj razini, a HSS ističe svoja zalaganja za pitanja ZERP-a, umirovljenika i seljaka.

Kada je riječ o neuspjesima, najzanimljiviji odgovor je dao SDP, koji unatoč činjenici da je među prvima upirao prstom, svoju najveću pogrješku vidi u tome što "nisu bili uspješni u ukazivanju štetnosti politike vladajućeg HDZ-a”.

HDZ za "nepovredivost ljudskog života", SDP i HNS za "pravo žene na izbor"

Pitanje odnosa prema ljudskom životu od začeća pa do prirodne smrti, zapravo je jedan od najznačajnijih testova ideološko-duhovne pozadine svake stranke, piše Veritas. Dok su neke od njih izbjegle odgovor ističući da "čovjek ostaje čovjek”, stranke demokršćanskog opredjeljenja su istakle svoje opredjeljenje za nepovredivost ljudskog života.

HDZ pri tome daje naglasak na politiku kojom pomaže roditeljima u skrbi za djecu. HSP ističe svoja zalaganja u tom smislu, koja je prethodno usuglasio sa stajalištima Crkve. HSLS se opredijelio za neutralniji, ali ipak afirmativni odgovor: “Edukacijom, prevencijom i poštivanjem pozitivnih zakonskih propisa.” HSS se poziva na svoj tradicionalni slogan, pri čemu “vješto” izbjegava izravni odgovor. SDP i HNS, dosljedni svojem ideološkom habitusu, umjesto prava nerođenog djeteta ističu pravo žene na izbor.

HDZ sveca nema, SDP ga ne želi

Na “škakljivo” pitanje, kojeg bi sveca izabrali za zaštitnika svoje stranke, većina stranaka je Veritasu odgovorila kako "o tome kao politička stranka nisu razmišljali".

Iz HDZ-a tako poručuju, da bi, ukoliko bi se odlučili na biranje sveca zaštitnika, zasigurno pomoć u odabiru potražili od Crkve. SDP pak ističe kako su kao stranka otvoreni svim građanima, neovisno o nacionalnoj, vjerskoj, spolnoj, socijalnoj ili bilo kojoj drugoj orijentaciji, pa slijedom toga imenovanje sveca zaštitnika stranke nije u skladu s takvim načelima.

HNS ističe da neće izabirati zaštitnika, no sv. Josip Radnik im je "blizak", budući da je gledano izvana bio sasvim običan čovjek, po ničemu svet, sposoban biti umjetnik života, ali i stvarati za novi život. DC ističe da bi to bio sv. Ante, kao zaštitnik općeg dobra i visokih vrijednosti. HSP je istog sveca odabrao zbog skromnosti, isposništva i askeze. HSLS se, zbog toga što je "kao filozof najbliži liberalnim stavovima" odlučio za sv. Tomu Akvinskog, a HSS je podsjetio da "političke stranke trebaju raditi za opće dobro sukladno učenju Katoličke crkve i na temelju Božjih zapovjedi i uz Božji blagoslov i zaštitu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara