Predizborni cabaret Ljube Ćesića Rojsa

Predizborni cabaret Ljube Ćesića Rojsa

KAO ŠTO je bilo za očekivati, umirovljeni general bojnik Ljubo Ćesić Rojs na samo sebi svojstven način krenuo je u predizbornu kampanju.

Na press konferenciji održanoj u kući u podsljemenskim Gračanima okićenoj križevima, hrvatskim zastavama te slikama Franje Tuđmana i Gojka Šuška ponovo bio u elementu.

Tako su okupljeni novinari između ostalog mogli čuti kako će na Rojsovoj predsjedničkoj inauguraciji stajati haški optuženik Ante Gotovina, kako će Mirka Norca osloboditi iz zatvora čim postane predsjednik, a pale su i teške optužbe na račun Jadranke Kosor i Stjepana Mesića.

Rojs je svoje obraćanje medijima započeo tvrdnjom da je kandidatura Jadranka Kosor dogovorena obmana hrvatske javnosti kojoj je cilj ostanak aktualnog predsjednika Stjepana Mesića na toj poziciji.

"Isti centri moći upravljaju i sa Stipom i sa Ivom." – ustvrdio je Rojs, pa nakon petominutne tirade protiv Kosor i Mesića zaključio kako "ne želi nikog napadati".

"Čestitao sam Mesiću i poljubio ga kad je izabran za predsjednika, muka me natjerala na to, ali sam to učinio kako bi spasio živu glavu." – kazao je Rojs, ustvrdivši kako su ga mediji u to vrijeme optužili za pripremanje vojnog puča.

Iako je najavu svoje kandidature Rojs planirao podijeliti u tri točke, u nijednom se trenutku nije uspio suzdržati od obračuna s aktualnim predsjednikom i kandidatkinjom HDZ-a. Tako je pričao o navodnom srpskom porijeklu Milke Mesić, dodavši da je Milan Đukić, valjda predstavljajući sve Srbe u Hrvatskoj, ustvrdio da će hrvatski Srbi glasati za "zeta Stipana i sestru Jadu".

"Ukoliko budem izabran za predsjednika, meni se neće dogoditi da dolazim na inaguraciju i da ne poljubim hrvatsku zastavu kao Stipe Mesić." – doslovno je kazao Rojs, čije se nepoznavanje hrvatskog jezika jasno vidi i iz nemušto sročenog press materijala koji vrvi pravopisnim i gramatičkim pogreškama.

Okružen savjetnicima i suradnicima, koji su crnim odijelima i obrijanim glavama očito prihvatili zajednički imidž, Rojs je najavio da će, bude li izabran za predsjednika, "iz zatvora u roku od dva dana osloboditi Mirka Norca", koji je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budući da je kazao da će kao predsjednik poštovati ustavne i zakonske ovlasti, na novinarsko pitanje o tome kako misli osloboditi osuđenog Norca iz zatvora, Rojs se zbunio, da bi nakon konzultacija sa savjetnicima, umirovljenim generalima Željkom Glasnovićem i Marinkom Krešićem, odgovorio da će tražiti ponavljanje suđenja Mirku Norcu.

Rojsovi suradnici novinarima su podijelili i CD nazvan "S predsjednikom na posao", na kojem se nalaze pjesme Thompsona, Škore, Dražena Žanka i stanovitog Mile Krajine, koji potpisuje pjesme poput "Vitez general Rojs" i "General Rojs, ratnik, privrednik i zastupnik".

Nakon press konferencije, novinarima su podijeljeni CD-ovi sa spotom za pjesmu Ive Fabijana "Rojsa za predsjednika", da bi nakon toga veselo zaplesao pred TV kamerama na taktove pjesme "Zagorci smo ljudi pravi", pri čemu je najavio pobjedu u prvom krugu izbora.

>>> Video - Rojsa za predsjednika

Službena Rojsova Internet stranica od srijede je aktivna na adresi www.rojs.net.

Ako je suditi prema prvom Rojsovom predizbornom istupu, koji je više ličio na nespretno pripremljenu kazališnu predstavu nego na službeno predstavljanje predsjedničkog kandidata, kampanja za izbor predsjednika RH bit će sve samo ne dosadna.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara