Predloženo da se ZERP odgodi već u subotu

U SABORU se danas raspravljalo o četvrtom po redu odgađanju primjene ZERP-a. Poznato je već na početku bilo da će HSS i HSP biti protiv, a za SDP-ovce se još uvijek nije ništa znalo. Jer, kako je na početku zasjedanja najavio Ivica Pančić, već dio kluba SDP-a trebao je glasati protiv Vladinog prijedloga. Pančić je kazao i kako SDP nema vlastiti prijedlog.

> Konačno i službeno: HSS protiv izmjena ZERP-a

> Sanader: Puno je važnije što kaže HDZ, nego HSS

> Slovenci i dalje nezadovoljni: "Samo poništenjem ZERP-a Hrvatska bi pokazala kredibilitet"

Pomanjkanje jedinstvenog stava vidjelo se i u govoru predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. Uglavnom je kritizirao Vladu, njezinu nedosljednost i unutarnju podijeljenost, no nije rekao kako će mu stranka glasati. Uvjeren je ipak, kako je kazao, da će odluka Vlade biti izglasana, i da to o SDP-u ne ovisi.

HNS-ova Vesna Pusić najprije je iskritizirala Vladu kazavši da je odgovorna jer je Hrvatsku dovela pred ovaj izbor, i poručila Vladi da ako hoće potporu oporbe neka prvo "riješi neugodnu i tešku situaciju u koju nas je HDZ doveo". Naglasila je da  se prvo mora izgraditi jedinstveni stav vladajuće koalicije oko svoga prijedloga. IDS također podržava odgodu, a Damir Kajin je rekao i da mu se ono što je rečeno o ZERP-u u zadnje vrijeme "gadi".

Šef Kluba HDZ-a Andrija Hebrang već je ujutro poslao nacrt odluke o neprimjenjivanju ZERP-a na članice EU od 15. ožujka 2008. Zoranu Milanoviću, Marijani Petir, HNS-ovu i IDS-ovu klubu te ostalim članovima vladajuće koalicije. U njemu je strankama predloženo da podupru odluku prema kojoj se ZERP na članice EU ne bi primjenjivao već od subote.

Uz Izvješće o aktivnostima vezanim za pregovore s EU i ZERP-om, Sabor je danas raspravljao o Prijedlogu odluke o proširenju jurisdikcije RH na Jadranskom moru, gdje HDZ predlaže da se ZERP RH "privremeno neće primjenjivati na države članice EU od dana 15. ožujka  2008, do iznalaženja zajedničkog dogovora u duhu EU".

Sanader SDP-u poručio da im je bolje da šute, ili će...


"ZERP je važan za Hrvatsku, ali pristupanje EU je apsolutni nacionalni interes", kazao je uvodno premijer Ivo Sanader. Podsjetio je da je ZERP donio Sabor 2003., ali je rekao da neće ulaziti u motive predlagača (Račanove Vlade), i time se pomalo "zaprijetio" SDP-u da mu to namjerava predbacivati, ako rasprava "krene u određenom tijeku". HDZ predlaže da se ubrzaju pregovori sa EU, kako bi Hrvatska do ljeta 2009. s njima završila, kaže Sanader, pa je zbog toga nužno odgoditi primjenu ZERP-a.

"Naša je dužnost donositi teške odluke, donosili smo i teže, i bit će još težih odluka", najavio je Sanader.

Balkanski paket

"Ako danas donesemo odluku da smo za nastavak ubrzanja pregovora s Europskom unijom, onda imamo perspektivu koja je jasna, na domak, koja je na horizontu. Ako ne donesemo naći ćemo se u situaciji u kojoj se nalaze naši susjedi", kaže on, dodajući "ne možemo biti dio problema jugoistoka Europe".

SDP se pobunio što ceh ribara ne može na sjednicu

Ivica Pančić iz SDP-a prijavio je predsjedniku Sabora povredu Poslovnika po povratku s pauze koju je SDP zatražio nakon Sanaderova izlaganja, jer je cehu ribara onemogućeno da gleda raspravu s galerije. Podsjetimo, i Tonči Tadić je dobio odbijenicu.

Na izostanak Tončija Tadića požalio se Milorad Pupovac, koji je kazao za njega da je jedan od rijetkih zastupnika koji je iz uvjerenja branio ZERP.

Pupovac: Dilema EU ili ZERP je lažna

"Za mene ZERP ili EU nije dilema, pitanje je kakav ZERP? Ovakav, deklaratoran nije", kazao je Pupovac, nazvavši tu dilemu lažnom, s obzirom da čak ni Obalna straža nije uspostavljena. Kazao je i da Hrvatska ništa nije poduzela kako bi poboljšala odnose sa susjedima.

"Nikada nismo imali lošije odnose sa susjedima nego sada", prigovorio je Pupovac, dodavši da se Vlada "igra s osjećajima ljudi", ističući kako je glavni interes Hrvatske ulazak u EU, a s druge strane budi euroskepticizam. Kazao je da će SDSS, "nažalost, podržati prijedlog", ali ulažu amandman, kojim se Vlada obvezuje da će utvrditi "ekološki maksimum u području ZERP-a". Slično stajalište ima i Šemso Tanković.

Friščić: Mi smo se s premijerom dogovorili

Predsjednik HSS-a je rekao kako njegova stranka neće podržati odgodu primjene ZERP-a, i da do krize Vlade neće doći.

"Mi smo se dogovorili s premijerom u kojem ćemo smjeru voditi Hrvatsku. Razumom nas nisu uvjerili da nismo u pravu, a srcem smo uz Jadran", patetičan je bio predsjednik HSS-a završavajući govor.

Kazao je da, ako je Hrvatska ucijenjena od svojih susjeda Italije i Slovenije, poruka "ili ZERP ili EU" nije poruka cijele Europske Unije.

"Mi smo pratili rasprave EU, gdje su se pojedini pitali zašto Hrvatska nema pravo na ono što su druge države učinile", kaže  Friščić, podsjećajući da se Hrvatska proglašavanjem ZERP-a vodila Konvencijom UN-a o pravu mora, kao i 135 zemalja u svijetu.

"Mi smo sada pred ultimatumom. To je danas 'ili ZERP ili EU'. Pitam se što će biti sutra. Pred našu Vladu vrlo brzo doći će pitanja o kojima sam govorio - pitanje granica, brodogradnje, elektroprivrede, eksploatacije šuma, prodaje zemljišta strancima, pitka voda.... pitanja o kojima se ne smijemo odnositi po načelu vlast - oporba, lijevi - desni", smatra Friščić.

"Bumo 'zerpali' noćas dugo"

Predsjednik Sabora Luka Bebić kazao je nešto iza 19 sati da je izravan prijenos sjednice završio. Time je pokušao plastično objasniti kako nema potrebe da svih 48 zastupnika koji su se javili za raspravu govore. Zamolio je klubove da revidiraju broj govornika .

"Smatram da je to racionalno. Ne mogu nikom ništa, ali vas molim da razmislite o toj činjenici. Evo i ja sam se prijavio za raspravu", kazao je Bebić, prije nego što je sazvao pauzu zbog "revizije broja govornika".

"Bumo 'zerpali' noćas dugo", kazao je Ivan Jarnjak.

Pankretić: Obećao sam ribarima da će im se nadoknaditi ono što će se ZERP-om izgubiti

Ministar poljoprivrede, HSS-ov Božidar Pankretić kazao je da je danas u Saboru proveo tri sata sa cehom ribara, koji je htio gledati raspravu sa galerije.

"Obećao sam ribarima da će im se nadoknaditi ono što će se ZERP-om izgubiti", kazao je Pankretić, na što se oglasila Pusić, primijetivši da "on dolazi iz stranke koja je rekla da će se ZERP provoditi".

Očekuje se da će rasprava o ZERP-u potrajati do kasnih noćnih sati.

A.B.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara