Predomislili su se? Britanci navalili na peticiju za novi referendum pa srušili stranicu

Predomislili su se? Britanci navalili na peticiju za novi referendum pa srušili stranicu

Screenshot: petition.parliament.uk

GRAĐANI Velike Britanije jučer su odlučili da žele izaći iz Europske unije, a već danas žele novi referendum - na stranici "Uk Government and Parliament Petitions" tolika je navala da je stranica neko vrijeme bila srušena, javlja BBC.

Prema pravilima, ukoliko peticija skupi sto tisuća potpisa, Vlada mora dati službeni odgovor na zahtjev. Peticija će biti otvorena sljedećih šest mjeseci, a cilj joj je raspisivanje novog referenduma o budućnosti Velike Britanije u Europskoj uniji.

Više od milijun Britanaca potpisalo je internetsku peticiju za novi referendum o izlasku iz Europske unije, prenose u subotu mediji u toj zemlji koja se oporavlja od šoka izazvanog Brexitom.

Potpisnici pozivaju vladu u Londonu da primijeni pravilo po kojemu, ako je broj glasača 'za' i 'protiv' manji od 50 posto, a izlaznost manja od 75 posto, treba održati novi referendum.

Samo jutros prikupljeno je više od milijun potpisa, a najviše je glasova iz Londona, Brightona, Oxforda, Cambridgea i Manchestera., javlja dnevni list The Independent.


Parlament je dužan razmotriti peticiju od trenutka kada je broj potpisa veći od 100.000. No to razmatranje ne obvezuje oparlament na raspisivanje referenduma niti na neklu drugu odluku i ni u kojem slučaju to ne može dovesti u pitanje rezultat referenduma.

Peticija je, međutim, odraz dubokih podjela u zemlji koje su se jasno pokazale ovim referendumom. Mladi i obrazovani ljudi uglavnom su za ostanak u EU, dok su stariji birači glasali za izlazak. Podjele su jasne i u zemljopisnom pogledu jer su za ostanak Škotska, Sjeverna Irska i London nasuprot sjevernoj Engleskoj i ruralnim područjima koji su za glasali za izlazak.

Čak 234 prethodnih peticija dobilo je odgovor britanske vlade, dok je njih 27 došlo i do Donjeg doma engleskog parlamenta, koji je potom raspravljao o zahtjevima građana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara