Predomislio se uoči sjednice: Baldasar povukao točku o povećanju prireza

Predomislio se uoči sjednice: Baldasar povukao točku o povećanju prireza

Foto: FAH

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar se predomislio. Svega kojih 12 sati prije početka sjednice Gradskog vijeća priopćio je da povlači točku o povećanju prireza. Baldasarova ideja da prirez digne sa 10 na 15 posto izazvala je buru negodovanja među oporbom, ali i članovima Baldasarovog SDP-a. Među onima koji se nisu složili s dodatnim poreznim teretom za Splićane bio je predsjednik Gradskog vijeća, prekaljeni veteran SDP-a Boris Ćurković.

"Izbjegavali povećanje prireza kao nužno zlo"

Baldasar je u svom priopćenju podsjetio kako je prije godinu dana 26 gradova i općina povećalo prirez kako bi ublažilo smanjenje prihoda zbog Vladine porezne reforme.

"Grad Split to nije učinio, do danas smo nastojali izbjeći povećanje te smo na sve načine, prvenstveno odgovornom fiskalnom politikom, ovakvu mjeru odlagali i izbjegavali kao nužno zlo. Tako smo ostali gotovo jedini grad koji nije posegnuo za tom, svjesni smo, nepopularnom mjerom", sročio je Baldasar, koji je do zadnjeg trena, danas ujutro, branio povećanje prireza. Kad je pala noć, promijenio je ploču.

Baldasar spreman za sugestije?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premda mjera sama po sebi gotovo da ne utječe na budžet građana najnižih primanja, osobito onih sa uzdržavanim članovima kućanstava, ona je i dalje zadnje što smo željeli i želimo. Prijedlog za Gradsko vijeće bio je promišljen, usuglašen i racionalan, a obzirom na okolnosti te naslijeđene izdatke, ovrhe i sve što nas permanentno financijski opterećuje izvan planiranih proračunskih obveza. To je teret s kojim se, nažalost, svi skupa moramo nositi. Odgovornost nekada uključuje i teške i nepopularne odluke i poteze. Međutim, spremni smo uvažiti sugestije, pa i kritike, neovisno s koje strane dolazile, da ovu ili sličnu bitnu odluku za građane, ne donosimo bez prethodne argumentirane i temeljite rasprave u kojoj ćemo zajedno sagledati sve argumente za i protiv. Zato smo spremni dati još vremena tijekom kojeg će se provesti svojevrsna javna rasprava koja će i građanima i svima nama pomoći da odluku donesemo odgovorno, argumentirano i bez nepotrebnih tenzija", posuo se Baldasar pepelom. Priča o nekakvoj javnoj raspravi najobičnija je floskula jer je prijedlog zatekao i njegove SDP-ovce.

"Uvažit ću stoga prijedloge o privremenoj odgodi, u međuvremenu saslušati bilo javnosti i odvagnuti sve aspekte ove odluke te ću povući prijedlog, tj. ovu točku sa dnevnog reda sutrašnje sjednice Gradskog vijeća", zaključio je Baldasar.

Bez novca kupuje luksuznu Škodu i donira izbor za Miss gospođe

Priopćenje je očito napisano u popriličnoj brzini jer se potkralo i nekoliko tipfelera i pravopisnih grešaka. Sadržajno ne odgovara onome što se zbivalo otkako se prošlog tjedna otkrilo da Baldasar namjerava podići prirez. Samo koji dan ranije, buru u javnosti izazvala je nabava luksuzne Škode od 315 tisuća kuna, automatik mjenjačem i pogonom na sva četiri kotača, a doznalo se i da je Baldasar, unatoč teškoj besparici, sa 30 tisuća kuna iz gradske blagajne potpomagao izbor Miss gospođe. Priopćenje također nije poslano medijima koji ne pišu pohvalno o aktivnostima splitskog gradonačelnika, primjerice Indexu. Toliko o njegovoj volji da povede javnu raspravu i sagleda sve aspekte ove problematike.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara